Undrar du vad Bill Gates läser under semestern? Här är fem böcker som Microsofts grundare rekommenderar inför sommaren 2022, skriver Forbes.

ANNONS

Varje år delar Bill Gates med sig av sina bästa lästips. En tradition som brukar bjuda på intressant läsning med tyngdpunkten på facklitteratur.

När Gates under måndagen delade sina fem favoritböcker till sommaren 2022 på sin blogg rymde samlingen både äventyrsromaner och titlar med fokus på klimatförändring och polarisering. En spännande lista som Gates enligt egen uppgift älskar och hoppas att fler läsare ska upptäcka, skriver Forbes.

Bill Gates listar sommarens fem bästa böcker

1. How the World Really Works Vaclav Smil

Vaclav Smil är en kanadensisk miljöekonom och en av Bill Gates favoritförfattare. I ”How the World Really Works” presenterar Smil sju av de mest grundläggande faktorerna som styr vår överlevnad och vårat välstånd och vilken miljöpåverkan de i förlängningen har.

En bok som enligt Gates också behandlar ”de krafter som formar mänskligt liv” och är en bra introduktion för dig som intresserar dig för ekonomi och klimatförändringar.

2. The Lincoln Highway – Amor Towles

ANNONS
ANNONS

”The Lincoln Highway” är en roman av  Amor Towles som utspelar sig 1954 längs en motorväg. Tillika en utvecklingsroman som skildrar två bröders resa mot en nytt liv efter en rad umbäranden och förluster.

Framförallt är det en bok med välutvecklade, starka och omtänksamma karaktärer, som berättad ur flera synvinklar visar att ”personliga resor aldrig är så linjära eller förutsägbara som en mellanstatlig motorväg”, enligt Bill Gates.

3. Why We’re PolarizedEzra Klein 

Ezra Klein är kolumnisten och poddvärden på The New York Times som även skrivit boken ”Why We’re Polarized”. En bok som enligt Gates på ett bra sätt förklarar vad som händer med politiken i USA idag.

Det är också läsning  som belyser de psykologiska aspekterna av gruppmentalitet tillsammans med de ideologiska identiteter som bidragit till dagens polarisering, skriver Forbes. 

4. The Ministry for the FutureKim Stanley Robinson

Titeln på ”The Ministry for the Future” syftar till ett fiktivt underordnat organ som ansvarar för att implementera det internationella Parisavtalet om klimatförändringar.

ANNONS
ANNONS

En berättelse om vetenskap, politiskt ansvar och idéer och kampen för att rädda framtiden och stoppa klimatförändringarna. Enligt Gates en bok rymmer ett stort mått av spänning och även ”lämnar läsarna med hopp”, skriver Forbes.

5. The Power – Naomi Alderman

I romanen ”The Power” ställer sig författarinnan Naomi Alderman frågan vad som skulle hända om kvinnor plötsligt hade förmågan att avge elektriska stötar från sina kroppar.

Ett tema som i ett större perspektiv diskuterar maktkorruption och förhoppningen om en mer jämställd värld. Sammanfattningsvis en bok som enligt Gates ger ”en starkare och mer visceral känsla av de övergrepp och orättvisor som många kvinnor upplever idag”, skriver Forbes. 

Läs även: JP Morgan listar sommarens tio bästa böcker [Dagens PS]