I hamburgarnas omtvistade rike, är det Big Mac som är kung. Denna ikoniska flottpuck har satt outplånliga spår i den moderna kulturen. Här är dess historia.

Don Gorske är världsmästare i sin egen gren. Han har världsrekordet i Big Mac-ätning. Sedan 17 maj 1972 har Gorske petat i sig minst en Big Mac per dag.

ANNONS

Utom åtta dagar då han av olika anledningar inte kom till en Mc Donaldsrestaurang –  vilket nu har resulterat i över 32.000 ätna hamburgare.

Big Mac
Don Gorske har blivit världsmästare i Big Mac-ätning. Hur många motståndare han har, är dock okänt. (Foto: Guinness Rekordbok)

Det började då han skulle fira ett nybilsköp 1972. Och sedan dess har tuggat på. Han friade till sin fru Mary på en Mc Donaldsrestaurang 1973 och gifte sig två år senare.

Den föddes 1968

Men det är just runt den legendariska Big Macen allt snurrat. Hamburgaren, som sedan den introducerades i Pennsylvania 1968, har varit Mc Donalds huvudprodukt och den som blivit företagets stora varumärke världen över.

Big Mac
Bob Wian bakom disken på sin första restaurang 1936. Ett år senare skulle ha servera den första ”double-deck hamburger”. Resten är historia. (Foto: Wiki Commons)

Receptet innehållande nötkött, sallad, ost, gurka, lök, sås samt vitt bröd med sesamfrön, skapades dock inte av Mc Donalds personal.

Bakom den vinnande kombinationen står Bob Wian, som 1936 knåpade ihop den första burgaren som med tiden skulle utvecklas till dagens Big Mac av MC Donalds-krögaren Jim Delligatti.

Big Mac
Jim Delligatti var mannen som gjorde Big Mac till vad den är idag. (Foto: Mc Donalds)

Big Mac som ekonomiskt verktyg

Idag har Mc Donalds ungefär 37000 restauranger i 118 länder och 69 miljoner kunder per dag. Och många av dem köper en Big Mac.

Det faktum, att samma produkt säljs på så många olika marknader för så många olika valutor, gör självklart burgaren intressant för världens makro-ekonomer.

Big Mac
Hur många Big Macs som serverats sedan 1968 finns det tyvärr inga säkra uppgifter på. (Foto: Mc Donalds)

Därför har Big Mac-index skapats där hamburgarens lokala pris,  jämfört med andra länders priser, blir ett mått på köpkraftspariteten mellan olika valutor.

Dock visar resultatet av indexet att teorin om köpkraftsjämförelsen inte riktigt fungerar som verktyg fullt ut.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om:

Klassiska hamburgerkedjan comeback [Dagens PS]

Jim Delligatti – entreprenör i hamburgare