Är du ute efter en hyggligt hanterbar båt runt 15 meter och råkar ha en ordentlig sudd med pengar över efter en exit. Lägg dessutom till höga krav på design och kvalitet. Då hamnar nya Zeelander 5 ganska högt upp på urvalslistan.

ANNONS

Den holländska tillverkaren Zeelander har gjort sig känd för sin karakteristiska design och kompromisslösa kvalitet.

Med modeller som sträcker sig från 44 till 72 fot lanserar man nu i sommar sin senaste modell Zeelander 5, en 48-fotare där man enligt egen utsago tagit ytterligare ett steg framåt vad gäller kvalitet och design.

På denna modell har man samarbetat med yachtdesignern Cor D Rover som utifrån Zellanders DNA skapat sportiga och runda linjer.

Design med Zeelander DNA. Trots sina 48 fot så har man lyckats få henne att se lätt och smidig ut. Både klassisk och sportig. (Foto: Zeelander)

Zeelander 5 drivs av tredubbla Volvo Penta IPS-drev som självklart har Assisted Docking-system med joystick.

Extremt tyst – bara 70 dB i 45 knop

Enligt varvets ägare Sietse Koopmans kommer hon att bli den tystaste yachten i sin klass.

”Under de senaste 20 åren har jag varit besatt av ljud och vibrationer – jag grundade till och med ett företag som specialiserat sig på det”, säger Koopmans i en intervju vid lanseringen.

Vid full fart ska Zeelander 5 göra 45 knop. Enligt tillverkaren ska ljudnivån ligga omkring 70dB, vilket i stort sett lämnar ljudet av aktersvallen. I hamn ska generator och luftkonditionering enligt uppgift ligga på 46 dB.

ANNONS
ANNONS
Akterskeppet har en härlig ”barrel back design” där man löst badbryggan på ett innovativt sätt. Notera även dörrarna i respektive skrovsida för att gå ombord (Foto: Zeelander)

Om Zeelander lyckas med detta återstår förstås att se, men att många yachtägare irriterar sig på både ljudnivå och vibrationsljud ombord bådar onekligen gott för en nästintill ljudlös yacht.

Signifikativ design

Sett ur ett skandinaviskt perspektiv är Zeelanders design utpräglat holländsk, med svepande linjer och ett vackert akterparti som hamnar i blickfånget.

Zeelander badplattform
Så här fälls den välvda akterdelen ner för att bilda en riktigt stor akterplattform. Till plattformen finns en smal gång på respektive sida om aktersoffan i sittbrunnen. (Foto: Zeelander)

Det runda akterpartiet är verkligen en pärla och visar hur man från klassisk ”barrel-back” design med innovativa lösningar skapar en rejäl badplattform.

Gott om plats för bad och andra nöjen. Notera att solbäddarna är integrerade i plattformen (Foto: Zeelander)

Sittbrunn och salong

Sidodörr från skarndäck och skjutbara dörrar till den öppna sittbrunnen ger bra passage över hela båten. I den mån man nu vågar kalla denna luftiga utomhussalong för sittbrunn.

Salongen ger fint ljusinsläpp fån tak och sidofönster. Bilden tagen precis ovanför trappan ner till de två kabinerna under däck. (Foto: Zeelander)

Skjutdörrarna till salongen lämpar sig väl för nordiska klimat, där ägaren troligen vill utnyttja sin ögonsten så lång tid som möjligt under året. Över salongen finns även skjutbart takfönster, vilket underlättar för styrman ombord.

Salongen akterifrån. Ska man hitta några synpunkter på dispositionen så kan köksdelen ur ett skandinaviskt perspektiv vara litet. Anledningen är att denna båt köps främst av personer som ligger i gästhamnar med tillgängliga resturanger. Därav ett kök med bara det nödvändigaste för frukost och lunch. (Foto: Zeelander)

Under däck

Trappan leder oss ner under däck till de två kabinerna som präglas av materialval av mycket hög kvalitet.

Trappan ner under däck ger en fingervisning om den gedigna kvalitet som Zeelander bygger med. (Foto: Zeelander)

Zeelander har fyra olika moodboards på sin hemsida där spekulanterna kan klicka sig runt för att skräddarsy just sin inredning.

Direkt ner till vänster, det vill säga föröver efter trappan, når man ”Owners cabin”. Här ser man hur mycket kraft Zeelander lägger på detaljer i sin inredning. Längst föröver en spegel för att få rummet att upplevas större och ljusare.

ANNONS
ANNONS
Vad skall man säga – önskar jag hade budget för den här båten och inredningen. (Foto: Zeelander)

Notera även hur man valt att montera en tv i taket för att spara väggutrymme, som istället lämnar mer plats till förvaring.

Det slutliga argumentet efter tjatet om att få köpa en Zeelander. Du får ett fantastiskt sminkbord med sjöutsikt. Och vem kan stå emot det här?(Foto: Zeelander)

Som sig bör i en exklusiv båt är toalett och dusch av extraordinär klass. Givetvis med ett ordentligt ljusinsläpp som får det normala sett trånga utrymmet att kännas luftigt.

Toalett där man kan välja inredning efter olika moodboards. (Foto: Zeelander)
Självklart sjöutsikt även på toaletten och inget porslinsfat ska få skymma den utsikten. Det är de små detaljerna som påverkar helheten(Foto: Zeelander)

Gästkabin längst föröver

Gästerna huserar föröver i Zeelander 5. Här bor man inte lika spatiöst som i owners cabin, men vi misstänker att ingen kommer tacka nej till en weekend-inbjudan ombord ändå.

Gästcabin ombord på Zeelander 5
Här sover man gott som gäst ombord på nya Zeelander 5. (Foto: Zeelander)

Enkel V-disposition med bra förvaring.

Summering:

Zeelander är en snyggt designad livsstilsyacht där man inte tummat en millimeter på kvalitet och prestanda. Lägg därtill båtbranschens troligtvis tystaste framdrivning.

Det utlovade 70 dB i 45 knop låter på pappret fantastiskt. Men hela paketeringen kommer dock med en rejäl prislapp. Zeelander gillar inte att lämna ut priser då alla deras båtar skräddarsys på beställning.

Idag kostar en 10 år gammal Z44 (lillasyster till Zeelander 5 ) runt 10 miljoner kronor. Med god marginal får man nog räkna med minst det dubbla, antagligen mer för denna pärla.

Det är mycket pengar, man har man cashat ut och tycker man är värd skärgårdens snyggaste 48-fotare – då är det värt vartenda krona!

ANNONS
ANNONS

Disposition av Zeelander 5

Disposition övre däck. (Foto: Zeelander)
Disposition Zeelander 5
Disposition under däck. (Foto: Zeelander)

 

Fakta Zeelander 5

Tillverkare: Zeelander Yachts, Nederländerna
Längd: 48,3 fot / 14,7 meter
Bredd: 14,1 fot / 4,3 meter
Djupgående: 0,96 meter
Motorer: Dubbla VP IPS 500, IPS 650 eller trippla IPS 650
Toppfart: 30 – 45 knop
Räckvidd: 455 NM vid 30 knop
Ljudnivå: 70 dB vid toppfart, 46 dB i hamn

Pris: En rejäl plånbok behövs

Relaterade artiklar:

Solaris 40 – avundsjuka grannar ingår i priset. Dagens PS

Spirit 25 – färdas med stil och klass. Dagens PS