Från att ha överlevt som krigsfartyg och landstigningen i Normandie under andra världskriget till att underhålla kändisar som Marilyn Monroe, Richard Burton och Churchill ombord. Christina O är världens mest berömda superyacht.

ANNONS

Det finns inget fartyg i världen som slår Christina O när det gäller proveniens. Hon har en extremt händelserik historia och används nu till charter. Häng med på världens kändaste superyacht.

Världens största penis

Greta Garbo var ombord på Christina O. (Foto: WikiCommons)

”Madam, är du medveten om att du sitter på världens största penis?”

Frågan till skådespelaren Greta Garbo var inte ovanlig i sammanhangen ombord Christina O.

Den grekiska skepparen och miljardären Aristotle Onassis tog ofta med kändisar på seglatser med sin yacht där han fick skryta om den häpnadsväckande inredningen – som bland annat innehöll barstolar med överdrag tillverkade i skinn från valpenisar.

Christina O, som byggdes 1943, tjänstgjorde från början i den kanadensiska flottan under andra världskriget som fregattfartyget HMCS Stormont för att elva år senare köpas upp av Aristotle Onassis.

Skeppsredaren och miljardären Ari Onassis. (Foto:WikiCommons)

Han döpte om fartyget efter sin dotter Christina och det var under 1950- och 60-talet som den förvandlades till en yacht för de rika och berömda som ville åka på kryssningar som hela tiden överträffade varandra.

Aristotle ”Ari” Onassis hade pengar att spendera på lyx, så förutom att komma över det 99 meter långa skeppet till ett bra bud på 34 000 dollar, så snyggade han snabbt upp henne för fyra miljoner dollar.

Snackis bland kändisarna

Kändisar som Marilyn Monroe och Winston Churchill minglade med personligheter som Jackie Kennedy, som Ari senare gifte sig med ombord.

ANNONS
ANNONS

Kända personer flockades tillsammans med andra kändisar och det blev något av en snackis i societeten att dra på kryssning med Aris superyacht.

Även Monacos prins Rainier och Grace Kelly höll sin bröllopsceremoni ombord och andra kända Hollywood-par som Richard Burton och Elizabeth Taylor kunde inte få nog av yachten.

Christina O
Den legendariska Ari’s Bar var en av ägarens favoritplatser ombord. Det var även här han drog penisskämtet med Greta Garbo. (Foto: Silver Star Yachting)

Förvandlingen från krigsfartyg till festyacht fick dock många att höja på ögonbrynen och samtidigt som Ari avundades för sina lyxvanor så fick han även utstå misstro och hat.

Egyptens ex-kung Farouk, som drevs i exil på grund av sin utsvängda livsstil, beskrev superyachten som ”överflödets höjd”.

Champagnen flödade och det fanns ingen morgondag. En av festprissarna, skådespelaren Richard Burton utbrast:

”Jag tror inte att någon man eller kvinna i världen kan stå emot frestelsen och den rena narcissismen som skamlöst pryder det här fartyget.”

Ari visade stolt upp båten för sina gäster som hade egna sviter med badrum i marmor och guld. Men för att återspegla på den narcissistiska ådran så hade Ari givetvis den vackraste sviten själv – ”Onassis-sviten” på däck med tre rum – som bland annat pryddes av ett skrivbord som hade använts av Frankrikes kung Ludvig XV.

Resa i första klass

När gästerna följde med på kryssningar, vare sig det var till Karibien, Venedig eller Monte Carlo så var det alltid med menyer signerade högsta klass på både maten och vinet.

ANNONS
ANNONS

Två kockar, en grekisk och en fransk, ansvarade för rätterna medan en butler, två frisörer och en svensk massör såg till så att servicen hela tiden var på topp.

Christina O beskrevs som ett flytande nöjespalats med 18 sviter som rymde 36 gäster. Sviterna var anslutna till rymliga ytor både inomhus och ute på teakdäcket – som sammanfördes med en spiraltrappa i marmor – och en pool med mosaikgolv som genom ett knapptryck kunde förvandlas till ett dansgolv och helikopterplatta.

Christina O
Spiraltrappan i marmor löper genom tre olika däck hela vägen ner till golvet – avbildat i Aris Omega emblem. (Foto: Silver Star Yachting)
Christina O
En av höjdpunkterna är swimmingpoolen i kaklad mosaik med tjurmotiv – som snabbt kan förvandlas till dansgolv. (Foto: Silver Star Yachting)

Men även denna fest fick ett slut med Aris död 1975. Hans dotter Christina ärvde yachten som hon sedan skänkte till den grekiska regeringen som döpte om Christina O till Argo.

Det förflutna festandet gick dock inte att radera bort och eftersom Grekland styrdes av en vänsterregering som inte ville påminnas om ett fartyg som hade ägts av hedonistisk kapitalist så fick Argo långsamt förfalla.

Det dröjde emellertid inte länge innan en ny ägare skulle föra tillbaka henne till den glans och strålkastarljus som hon hade badat i tidigare.

En av Aris familjevänner, John Paul Papanicolaou, köpte yachten 1999 och gav samtidigt tillbaka det ursprungliga namnet Christina O till minne av sin vän och hans dotter.

Fick rejält ansiktslyft

Det gick ett par år, tills 2011, då skeppet gick igenom den renovering som den har än idag. Det var inget litet ansiktslyft som krävdes – över 500 ton nytt stål bytte ut rostiga delar.

De gamla ångturbinerna ersattes av moderna MAN-dieselmotorer, samtidigt som de flesta av originaldelarna fortfarande finns kvar – vilket gör att dagens besökare fortfarande kan njuta av de ursprungliga miljöerna.

Christina O
Callas Lounge är fortfarande välbevarad och fick sitt namn efter en av de största operasångerskorna på 1900-talet, Maria Callas, som underhöll gästerna i loungen. (Foto: Silver Star Yachting)

Nuförtiden är Christina O ett av världens 911 registrerade superyachter, och seglar under maltetisk flagga – som är den tredje mest populära flaggstaten för superyachter.

ANNONS
ANNONS

Kan bokas för kryssningar

För den som vill kryssa som Ari och hans kändisvänner gjorde för över ett halvt sekel sedan kan fortsätta göra det. Det går bra att boka Christina O till företagsevent eller privata kryssningar.

Men det kostar som sagt att ligga på topp – mellan 560 000 euro och 630 000 euro för en vecka under låg- respektive högsäsong, eller motsvarande nästan en miljon kronor natten, kostar äventyret.

Idag kryssar superyachten mellan länderna och öarna i Medelhavet och upptäcker bland annat Korsika, Ibiza, Sardinien, franska Rivieran och den grekiska övärlden. Besättningen på 39 tar hand om upp till 36 gäster.

Christina O
Avkoppling står i fokus och förutom jacuzzi-däcket har superyachten även ett luftkonditionerat gym och spa-avdelning med behandlingar. (Foto: Silver Star Yachting)
Christina O
Christina O är rankad som nummer 56 bland världens topp 100 största yachter och har beskrivits som ”symbolen för elegans och lyx”. (Foto: Silver Star Yachting)
Christina O
För den som vill åka tillbaka i historien och uppleva lyx och flärd, och samtidigt bli väl omhändertagen i sköna miljöer ska åka på kryssning med Christina O. (Foto: Silver Star Yachting)

 

För bokningar och mer information besök Silver Star Yachting. 

Läs även: Så mycket är industrin kring superyachter värd [Dagens PS]

Läs även: Turkiet världens tredje största byggare av superyachter [Dagens PS]