Turkiet har seglat upp som världens tredje största byggare av superyachter. Flaggskeppet Dream Symphony levereras senare i år och blir världens största privata segelyacht på 141 meter. 

ANNONS

Längs Turkiets medelhavskust samlas varumärken för superyachter som Turquoise, Akyacht, Alia, Vicem, Sirena, Dunya och Bilgin. Landet har etablerat sig som den tredje största konstruktören av superyachter i världen mätt i antal fot, efter Nederländerna och Italien.

Men den mäktigaste superyachten på gång från Turkiet byggs av Burgess yachts på Dream Ship Victorys varv. Dream Symphony är en schooner på 462,7 fot, motsvarande drygt 141 meter. Den passerar då Black Pearl, som Dagens PS tidigare skrivit om, i storlek och blir världens största privatägda segelyacht. Det är bara 1,8 meter kortare än världens största fartyg med master, den motorassisterade superyachten A. Dream Symphony bryter också ny mark då det byggs helt i trä.

”Snart nummer två” 

Båda skeppen är designade av Ken Freivokh och Dykstra Naval Architects, vilket den 88 meter långa Maltese Falcon också är. Det senare skeppet är även det konstruerat i Turkiet.

”Det är nu accepterat att Turkiet ligger på tredje plats i världen för yachtkonstruktion när det gäller total fot, efter Italien och Holland”, säger Alexei Mikhailov, grundare och ordförande för Bering Yachts till Robb Report.

”Enligt min mening kommer det snart att betraktas som nummer två.”

Skattefria zoner driver på industrin

Den så kallade frizonen i Antalya står för 80 procent av byggandet i Turkiet av superyachter. Under 2019 levererades 47 superyachter på totalt 2 630 fot från zonen, med 95 miljoner dollar, motsvarande 821 miljoner kronor, i intäkter. Turkiets frizoner är skattefria, vilket Alexei Mikhailov tror är en av anledningarna till att superyachtindustrin blomstrar.

ANNONS
ANNONS

”Att köpa ett nybygge i Turkiet skiljer sig från någon annanstans i världen”, säger han till Robb Report.

Läs även: Black Pearl – världens vackraste segelfartyg [Dagens PS]