Dagens PS

Tänk på det här när du ska köpa båt

tips
Det finns flera saker att tänka på när man ska köpa båt. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 09 juli 2021Publicerad: 07 juli 2021

Det råder båtfeber i Sverige. Enligt Blockets statistik är dock många sugna båtköpare osäkra på vad man ska tänka på när man ska köpa båt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Blocket är intresset för båtar i Sverige större än någonsin. Båtpriserna fortsätter att stiga och försäljningstakten ökar. 

“Fler vågar öppnar plånboken” 

“Det råder båtfeber i hela landet. Det var svårt att se hur förra årets rekordintresse skulle kunna hålla i sig, men istället har det ökat. Många har planerat för semester på hemmaplan och vaccineringen kan ha gjort att ännu fler vågar öppna plånboken i år”, säger Blockets presschef, Tero Marjamäki.

De mest sökta begagnade motorbåtarna på Blocket senaste månaden är Nimbus, Aquador, Flipper, Yamarin och Buster.    

Osäkerhet kring prissättning  

Men med det stigande intresset kommer även många osäkra båtköpare. Ny statistik från Blocket och Yougov visar att det är många som inte känner sig säkra på hur man ska värdera båtar i köpprocessen. 

Idag är det bara en av tio sugna båtköpare som har koll på vad de ska tänka på. Hela 39 procent medger dessutom att de är osäkra på hur mycket en båt får kosta. Samma sak gäller de som vill sälja sin båt. En av fyra båtägare vet idag inte hur de skulle prissätta sin båt vid försäljning, enligt statistiken. 

“Med en så het marknad kan man ibland sälja till högre än inköpspris. Många underskattar båtens andrahandsvärde och då riskerar en hel del extrapengar att hamna i sjön”, säger Marjamäki.

ANNONS

Blocket uppmanar därför kunder att tänka på följande saker när de ska köpa båt.

1. Jämför olika priser

Det är klokt att titta på vad båtar faktiskt kostar idag, för att skapa sig en tydlig bild av hur marknaden ser ut. På Blocket kan man sätta upp bevakningar så att man blir uppdaterad kring priserna på båtar man är intresserad av. 

2. Undersök motorn noga

Båtmotorn har en stor påverkan på priset. Det kan till och med vara så att motorn är värd mer än själva båten. Undersök därför motorns skick och hur gammal den är för att inte bli lurad.

3. Servicedokumentation

Som köpare är det viktigt att fråga om hur mycket service båten fått över åren. Om båten är byggd efter 1998 ska den dessutom vara CE-märkt.

4. Be någon om hjälp

ANNONS

Inspektera båten tillsammans med en kompis. Är du osäker på priset, rådgör med andra. Man kan också ta hjälp av en besiktningsman. 

Läs hela artikeln på Båtliv.

Läs mer: Så minskar du risken för båtstöld – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS