Dagens PS

Så minskar du risken för båtstöld

batar
Läs om Polisens tips på hur man kan minska risken för båtstöld. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 09 juli 2021Publicerad: 07 juli 2021

Oroar du dig för att din båt eller båtmotor ska stjälas? Polisen har gott om tips på konkreta åtgärder du kan vidta för att minska risken för båtstöld.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i sommar varnade Dagens PS för en ökning av motorstölder, på grund av att det idag efter pandemin finns en brist på båtmotorer världen över.

Polisen Båtsamverkan i Stockholm har delat ut flygblad till båtägare med information om hur man kan göra för att minska risken för båtstöld. Detta rapporterar Larmtjänst.

Polisens tips    

1. Om det går, förvara båten där det inte syns. Ställ den helst inte helt öppet.

2. Fundera över om det går att påverka den fysiska miljön runt båten för att förhindra en möjlig stöld.

3. Ett sätt att försvåra stöld är att se till att området där båten står är väl upplyst. Då blir det svårare för tjuvarna att komma undan. 

4. Se till så att båten är förankrad ordentligt och har ett godkänt lås. 

5. Börja med att inte ha kringutrustningen monterad på båten permanent.

ANNONS

6. Glöm inte att fylla i båtkortet ordentligt och spara det på datorn eller skriv ut ett par exemplar. 

7. Se efter varandras båtar. Om du vet att du inte kommer att använda båten på ett tag, be en granne hålla båten ren och belyst då och då för att få den att se bebodd ut. 

8. Det är viktigt att stöldskyddsmärka båten och motorn, med dold eller synlig märkning. Det här kan båtföretag hjälpa dig med, men om du gör det själv se till att rista in ditt personnummer. 

9. Slutligen är det klokt att installera en spårsändare, ifall båten ändå skulle stjälas. Polisen rekommenderar om GPS/GSM/VHF.

10. Misstänker du att din båt är på väg att stjälas kontakta Polisen på en gång. Ange då tidpunkterna för det du sett, eventuella registreringsnummer och kännetecken. 

Viktigt med samarbete

Enligt Polisen är det också viktigt med bra samarbete, båtägare emellan. “Det har visat sig effektivt att bilda nätverk mellan olika intresseorganisationer”, skriver de. “Båtsamverkan innebär att du inte bara ser efter din båt utan även grannens båt. Det ökar förutsättningarna för att minska brottsligheten och skapar samtidigt gemenskap.”

Läs mer på Polisens hemsida.

ANNONS

Läs mer: Så undviker du brand i båten – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS