Superyacht kostar lilla landet en miljon i månaden

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023
Alfa Nero
Superyachten Alfa Nero. (Foto: Creative Commons)

I mars 2022 övergavs superyachten Alfa Nero i hamnen Falmouth i den lilla önationen Antigua, och har legat där och kostat pengar sedan dess. 

ANNONS
ANNONS

Den som av USA misstänks vara ägare till superyachten Alfa Nero är den ryske gödselmiljardären Andrey Guryev, som hamnade på USA:s sanktionslista tidigt efter att Ryssland invaderade Ukraina. Guryev förnekar ägarskapet.

I april i år beslagtog Antigua formellt yachten. Den byggdes 2007 av det nederländska varvet Oceanco, och har fram tills nyligen varit tillgänglig för att hyra för runt en miljon dollar per vecka. Yachten värderas till 120 miljoner dollar, motsvarande 1,25 miljarder kronor.

MISSA INTE: Vattenfall riskerar miljardböter för manipulerade elpriser i fjol

Kostnaden för diesel “liten förmögenhet”

Att bara låta den ligga där är en dyr affär för önationen, som vädjar till USA att släppa på sanktionerna så att den går att sälja. Enligt Bloomberg är kostnaden för diesel en liten förmögenhet, regnet strömmar in och de nuvarande kostnaderna för personal är 112 000 dollar i månaden – nära 1,2 miljoner kronor.

“Du kan inte ens öppna dörren på Alfa Nero utan att det förbrukar diesel. De här båtarna, från den dag de sjösätts till den dag de dör, förbränner fossila bränslen”, säger hamnchefen Tom Paterson till Bloomberg.

“Ingen har gjort anspråk på den, ingen har betalat dess räkningar. Pengar rinner iväg till vänster, höger och mitten, och det har blivit en risk för själva hamnen”, sa Sir Ronald Sanders, Antiguas ambassadör i USA, i en telefonintervju med Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Orkansäsongen hotar superyacht

I normalfallet har superyachten en besättning på 44 personer, men är nu nere på sex uttråkade personer som flyttat in i befälhavarens svit och riggat upp ett Playstation för att fördriva tiden då inga gäster längre kommer ombord. 25 andra i besättningen har lämnat in en stämning för att få 22 miljoner kronor i uteblivna löner.

Förutom de stora kostnaderna som Antigua desperat vill bli av med finns också en större fara i horisonten – orkansäsongen är på väg i Karibien, och andra superyachter förbereds just nu för detta. Och hamnen vill också ha betalt.

20 bud ska ha kommit in på yachten, och nu överväger Antigua ett drastiskt drag i dessa kretsar – att avslöja namnen på de som budat för USA, för att säkerställa att köparen inte är på någon sanktionslista.

Läs även: Rysk ägare till superyacht stämmer brittiska staten

Läs även: Rekordförsäljning av superyacht

Läs även: Världens största superyachter – allt du behöver veta

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.