Storleken på superyachterna blir bara större och större. Dagens PS listar världens tio största superyachter just nu, tillverkade runtom i hela världen. 

ANNONS

En är världens längsta superyacht, en annan ska enligt skrönor ha luftvärnsrobotar ombord. En har en stor konsertlokal, och en annan en Willy Wonka-hiss i glas. Vi sammanställer Robb Reports lista över världens största superyachter.

Azzam
Världens största superyacht Azzam. (Foto: Youtube)

1. Azzam, 180,44 meter

Superyachternas superyacht.

Världens längsta superyacht kommer från samma värv som byggt 13 av världens 25 största superyachter, Lürssen. På grund av att ägaren, Mubarak Saad al Ahbabi, värnar om sitt privatliv, finns det inte så många kända detaljer om båten. Vad vi vet är att dess interiör är från Christophe Leoni, och att yachten har en salong som är nästan 29 meter lång. Lürssen beskriver Azzams interiör som: ”sofistikerad med lyxig dekor, som inspirerats av det tidiga 1800-talets empire-stil”. Azzam sägs vara en av världens mest avancerade yachter, rent tekniskt, och kan köra i upp till 30 knop – lika snabbt som en marinfregatt.

Fulk Al Salamah
Fulk Al Salamah. (Foto: CC)

2. Fulk Al Salamah, 163,98 meter

En superhemlig superyacht.

Det är inte lätt att ta reda på så mycket om världens näst största superyacht, Fulk Al Salama. Sedan den presenterades 2014 har det funnits en air av mystik kring yachten – till och med dess exakta längd är okänd. Den har endast blivit estimerad genom AIS-data. Vad vi vet är att yachten är tillverkad av italienska Mariotti Yachts i Genua och att den ägs av Sultan Haitham bin Tariq av Oman.

Eclipse
Eclipse (Foto: Boat International)

3. Eclipse, 162,45 meter

En superyacht för den som gillar spa.

ANNONS
ANNONS

Eclipse ska enligt uppgifter ägas av tidigare Chelsea-ägaren och miljardären Roman Abramovich. Det ska ha tagit fem år för tyska Blohm+Voss i Hamburg att designa och bygga yachten, och när den presenterades 2010 var den världens största superyacht. På yachten kan man parkera inte mindre än tre helikoptrar, och det lär finnas en enorm spaanläggning här. Eclipse drivs genom hybridmotorer på el och diesel.

Dubai
Superyachten Dubai i hamn i Dubai, Förenade Arabemiraten. I bakgrunden skymtas en annan superyacht, A+, som är nummer 8 på denna lista. (Foto: Wikipedia/Creative Commons)

4. Dubai, 161,4 meter

Mycket av allt: ubåtsgarage och glastrappa.

Dubai har helvit exteriör och en interiör med en vibrerande och dramatisk interiör. Dess golv är prytt med färggranna mosaikplattor och yachten har en spiraltrappa i glas. Yachten, som tillverkades för prins Jefri Bolkiah av Brunei, var från början ett samarbetsprojekt mellan Blohm+Voss och Lürssen. Men när projektet avstannade 1998 såldes yachten, som då var under konstruktion, till Dubais regering. Den färdigställdes av Platinum Yachts och ägs av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum av Dubai. Yachten har bland annat en ubåtsgarage och en biosalong.

Blue
Superyachten Blue. (Foto: Lurssen)

5. Blue, 157,88 meter

Klimathjälten bland superyachter.

Lürssens superyacht, Blue, levererades till sin ägare i Mellanöstern under 2022. Blue satsar stort för att vara en klimatsmart superyacht: den har en hybridmotor som drivs genom el och diesel. Den har även ett avancerat system för avgas- och avloppsrensning, vilket ska bidra till minskade kväveoxid-utsläpp.

Dilbar
Superyachten Dilbar kopplas till den ryske oligarken Alisjer Usmanov. (Foto: CC/Wikipedia)

6. Dilbar, 155,75 meter

Ta ett dopp i världens längsta yacht-pool.

ANNONS
ANNONS

Lürssen har inte bara tillverkat världens längsta superyacht (Azzam) utan även världens största superyacht, sett till volym – Dilbar. Här finns inte mindre än två helikopter-plattor och en nästan 25 meter lång swimmingpool – vilket ska vara världens längsta pool som finns på en yacht. Dilbar ägs av den ryska miljardären Alisher Usmanov, men på grund av de sanktioner som just nu riktas mot honom, är yachten för närvarande ankrad hos Lüssen.

Al Said
Superyachten Al Said tillhör sultanen av Oman. (Foto: CC/Wikipedia)

7. Al Saïd, 154,83 meter

En superyacht för den kulturintresserade.

Al Saïd tillverkades av Lüssen och såldes 2022 för en okänd summa till sultanen av Oman. Yachten, som betsår av sex däck, har plats för en besättning om 154 personer och 70 gäster. Londonbaserade Redman Whiteley Dixon studio designade interiören, som inkluderar en stor konsertlokal och en biograf. Dessutom finns ett rum för läkarvård och tandvård ombord.

A+
Superyachten A+ hette förut Topaz. (Foto: Lürssen)

8. A+, 147,21 meter

Ännu en hemlig superyacht.

Inte mycket är känt om superyachten A+, som tidigare hette Topaz och tillverkades av Lüssen 2012. Den uppges tillhöra ägaren av Manchester United, Sheikh Mansour bin Zayed al Nahyan.

Abdulaziz
Superyachten Prince Abdulaziz. (Foto: CC)

9. Prince Abdulaziz, 146,91 meter

En mytomspunnen trotjänare.

Denna superyacht, som tillverkades av Helsingør Værft i Danmark 1984, var världens största yacht när den lanserades – ett rekord den höll fram till 2006. Yachten tillhör Saudiarabiens kungafamilj. Enligt rykten ska yachtens lobby vara en replika av lobbyn på Titanic. Det sägs även att Prince Abdulaziz har luftvärnsrobotar ombord – men det kanske bara en gammal skröna.

ANNONS
ANNONS
OK
Superyachten OK var tidigare ett fraktfartyg. (Foto: Superyacht Times)

10. OK, 145,99 meter

Fraktfartyget som blev en lyxyacht.

OK, från japanska Oshima Shipbuilding, byggdes 1982 och användes i decennier som fraktfartyg av yachter. 2022 genomgick fartyget en make-over hos Karmarine Shipyard i Turkiet, som förvandlade den till en lyxyacht. Interiören, som formgivits av Bozca Design, ska enligt rykten bestå av bland annat en botanisk trädgård och en ”galen Willy Wonka-inspirerad glashiss”.

Läs även: 

Superyacht värd en och en halv miljard beslagtas i Spanien [Dagens PS]

Svensken äger en av världens dyraste superyachter [Dagens PS]