Sjöräddningssällskapet och brandförsvaret vill påminna båtägare om hur man förebygger brand i båten.  

ANNONS

Nyligen brann det i en båt i Skarholmen och branden spred sig snabbt till två närliggande båtar. Förra året behövde Sjöräddningssällskapet (SSRS) tillsammans med brandförsvaret utföra 161 utryckningar relaterade till sjön. 

Nu varnar SSRS för riskerna som kommer med båtägande och tipsar om hur man kan förebygga brand i båten. Detta för att undvika fler bränder och speciellt de bränder som sprider sig till andra båtar.  

Krävs bara en gnutta

Henrik Norberg från Stockholms Brandförsvar förklarar på Hamnen.se hur man kan undvika katastrofen. Han trycker på att det endast krävs en gnutta läckt bensin i motorrummet för att båten ska fatta eld. 

 “Sedan räcker det med att bensinen antänds av en gnistbildning, ett varmt grenrör eller liknande. Då antänds bränslet och om blandningen av bränsle och luft är exakt rätt så kan det explodera”, säger han.

Viktigt att fläkta

Det viktigaste man kan göra enligt Norberg är att blåsa ut motorrummet med fläkt innan man startar båten. “Man får vara vaksam med hanteringen av bränsle och se till att man inte spiller eller att det läcker någonstans. Bränsle luktar som bekant starkt och luktar det bensin så ska man ta det som en varning.”

Därför är det även oerhört viktigt att man torkar upp spilld bensin så fort som möjligt och avsluta med att fläkta utrymmet för att det ska torka ordentligt. 

ANNONS
ANNONS

Se Hamnens inslag här.

Läs mer: Sjöräddningssällskapet överbelastat