Sjöräddningssällskapet är precis som förra sommaren överbelastat. Pandemin tillsammans med värmen har lett till ett ökat tryck, rapporterar SVT.

ANNONS

Förra året blev en rekordsommar för Sjöräddningssällskapet sett till antalet sjöräddningar. Nu ser det ut som att den här sommaren kommer bli lika intensiv.

Fler som semestrar hemma 

“I juni har det varit väldigt varmt. Vi har sett en kraftig ökning under juni månad. Jag tror att det kommer bli liknande som förra året”, säger Johan Szymanski som arbetar för Sjöräddningssällskapet som frivillig sjöräddare. 

Enligt honom kan det höga trycket ha att göra med att fler svenskar semestrar i skärgården istället för att åka utomlands. “Det gör att många är ovana och kanske inte riktigt har koll på vad man ska göra i alla lägen”, säger han. 

Framförallt är det de mindre allvarliga uppdragen som blivit fler, till exempel båtstöld och grundstötning.

”Folk sitter konstigt i sina båtar” 

Kustbevakningen har också upplevt ett högt tryck, mycket på grund av alla svenskar som på grund av pandemin köpt båt.   

“På vissa ställen blir det trafikstockningar, det blir kösystem. Det tenderar också till att folk sitter konstigt i sina båtar. Man sitter inte bältad som i en bil. Man kan sitta framme på fördäck och dingla med benen över relingskanten. Det är lätt att det kommer svallvågor som man inte sett och man får ett kast” säger Ulrik Nielsen från Kustbevakningen.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på SVT Nyheter.

Läs mer: Allt fler utbildar sig i sjösäkerhet inför semestern