Funderar du på att hyra en lyxyacht  i sommar ? Här är 5 tips som hjälper dig uppfylla dina maritima drömmar och navigera rätt i den exklusiva charterdjungeln, enligt Robb Report.

ANNONS

Att hyra en lyxyacht har varit ett uppskattat fritidsnöje i decennier som fortsätter att öka i popularitet. Inte minst i kändisvärlden där man gärna tar sig en exklusiv tur för att varva ned.

Tusentals möjligheter

Enligt Fraser Yachts marknadsrapport för 2021 finns det idag omkring 2 900 yachter i världen tillgängliga för charter.

Ett gediget utbud som innefattar ett brett spektra av såväl eleganta segelyachter som högpresterande motoryachter på allt från 80 till 450 fot, och destinationer som Karibien och Medelhavet. Det gör att det faktiskt finns en lyxyacht för oss alla där ute.

För dig som aldrig satt din fot på en lyxyacht förut, än mindre chartrat en, kommer här några handfasta tips som Robb Report tagit fram i samråd med ett antal professionella chartermäklare.

Lyxyacht
Kanske firar du din semester på någon av dessa yachter i sommar? (Bild: Pixabay)

Hyr en lyxyacht i sommar – 5 tips

1. Rådfråga ett proffs

Ett enkelt men icke desto mindre ovärderligt tips är att ta hjälp av en välrenommerad chartermäklare som kan branschen och de regler som gäller. En rutinerad mäklare är också van vid att avgöra vilken yacht som bäst matchar dina behov och preferenser. En tjänst som dessutom är gratis.

Professionella chartermäklare har även tillgång till exklusiva databaser, vilket innebär att de med största sannolikhet kan hitta rätt yacht på rätt plats, även om det du söker befinner sig utanför marknaden, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Vägen till rätt mäklare sker oftast via mun mot mun-metoden så ett bra tips är höra dig för bland vänner och personer du litar på om de kan förmedla en kontakt. När du etablerat en kontakt är det viktigt att du är så öppen som möjligt med din vision och låter mäklaren lära känna dig och din familj, eftersom mäklaren sedan ska agera å dina vägnar och finna rätt yacht.

Tips! Brinner du för miljö och hållbarhet? Ta reda på vilka ekologiska meriter din mäklare har. Du hittar även en lista över de yachtföretag som följer de globala riktlinjerna på yachtbranschens tekniska och etiska guide MYBA, och på International Yacht Brokers Association.

Seglingsyachten Creole. (Bild: Burgess Yachts)

2. Hitta rätt besättning

Lika viktigt som att hitta rätt yacht är det att finna en besättning som motsvarar dina förväntningar. Särskilt om du firar semester med familjens yngsta, eftersom du då vill ha en besättning som är van vid barn och kan underhålla dem. På samma sätt är det en fördel om besättningen är väl bevandrade i vattensport om du reser med vänner som är aktiva och tycker om att röra på sig.

Om du siktar på kulinariska upplevelser utöver det vanliga bör det även ingå en vass kock i besättningen. Det kan av det skälet vara klokt att begära referenser på besättningen innan du fattar några beslut.

 

Ett dopp i poolen på lyxyachten Faith. (Bild: Burgess Yachts)

3. Utgå från din drömdestination

Under 2021 var Amalfikusten i Italien och de grekiska öarna de hetaste charterdestinationerna i yachtbranschen. Vilken är din drömdestination, Indiska oceanen eller Kroatiens kustlinje?

En viktigt beståndsdel i en lyckad charter är att tidigt bestämma var du vill semestra, eftersom destinationen i hög grad kommer att påverka valet av yacht. Olika yachter är helt enkelt anpassade för olika ändamål.

ANNONS
ANNONS

Ett av de vanligare resmålen är Medelhavet på sommaren och Karibien om vintern, men det finns även yachter som tar dig till både Antarktis och Stillahavsöarna. Rådgör med din mäklare så snart du har landat i det resmål som passar dig bäst.

 

Gott om aktiviteter på och utanför yachten North Star. (Bild: Burgess Yachts)

4. Välj en yacht som matchar dina behov

De flesta lyxyachter idag är utrustade med grundläggande utrustning när det kommer till vattenleksaker som till exempel scooters eller snorklingsutrustning, men självklart finns det båtar med kapacitet att ta dina hobbys till nästa nivå.

Fundera därför på vad som är allra viktigast för dig i termer av underhållning och aktiviteter. Drömmer du om att åka vattenrutschkana eller att  bjuda in till en temafest med egen DJ?

Genom att vara tydlig med dina önskemål kan din kapten planera rutt, antal stopp och transportförbindelser och besättningen fokusera på de element som är viktigast för dig.

En bättre biokväll ombord på yachten Satori. (Bild: Imperial Yachts)

5. Ta reda på vad som ingår i priset

Allting har ett pris, så även en semester till havs. Att hyra en lyxyacht kan bli en kostsam historia om du inte på förhand enats med din mäklare om vad kalaset ska kosta och exakt vad som ingår.

Det sista steget inför din charter är därför att skriva ett kontrakt, där det tydligt framgår vad som ingår i charteravgiften. Du behöver även veta om det tillkommer skatt eller moms och vilka försäkringar som ingår, vid exempelvis en avbeställning.

ANNONS
ANNONS

Det totala priset brukar som regel variera utifrån aspekter som bränsleförbrukning, vistelse i hamn och antal passagerare. Allt detta behöver du därför ta med i beräkningen när du planerar din resa, för att slippa otrevliga överraskningar när semestern är slut.

Tips! I yachtbranschen är det kutym att belöna besättningen när du avslutar din resa. Och visst lämnar du generöst med dricks när de gett dig minnen för livet?

Redo för charter? Besök gärna Imperial Yachts och Burgess Yachts för mer inspiration.

Läs även: Segla som Coco Chanel och Pablo Picasso på rivieran [Dagens PS]

Läs även: Till salu: Delta 54 IPS, ett flytande penthouse som överraskar [Dagens PS]