När bankernas system gungar och börsen hoppar som en gräshoppa på LSD, gäller det att rädda vad som räddas kan i värden som inte berörs. 

ANNONS

Trenden är tydlig. Fasta tillgångar som inte berörs av oron i världen och på finansmarknaden, har dragit iväg i värde på världsmarknaden.

Bilar, smycken, fastigheter, antikviteter, vin, whiskey och konst har haft en värdeutveckling det senaste året som slår de mest attraktiva aktierna rejält på fingrarna.

fasta tillgångar
Köp dig en ovanlig whisky eller en rar bil. Då har du placerat ditt kapital väl. (Källa: Knight Frank)

Kapitalförflyttning

Enligt den globala fastighetsmäklaren Knight Frank, som undersökt värdeutvecklingen för fasta tillgångar under de senaste 10 åren, har det skett en tydlig förflyttning av kapital.

Detta har i sin tur drivit upp priserna på lyx-tillgångar över bred front.

Lyxprodukter opåverkade

Den alltmer hotande inflationen har också drivit på utvecklingen att rädda värde från att bli uppätet där konst, bilar och klockors värdeökning rejält slagit inflationen på fingrarna och därmed tryggat kapitalet från att ätas upp.

ANNONS
ANNONS
fasta tillgångar
När Mercedes själva sålde ut denna 300 SLR för 1,3 miljarder kronor till en privat samlare, satte den nytt prisrekord i bilvärlden. (Foto: Mercedes)

Den ökade efterfrågan har givetvis skickat iväg priserna upp i himlen på de mest eftertraktade varorna där årgångswhisky skickats iväg med en pris- och värdeökning på hisnande 373% under de senaste 10 åren.

Tvåa på Knight Franks lista är klassiska bilar med en värdeökning på 185%.

fasta tillgångar
Nyligen sålde Sotheby’s denna Patek Philippe-klocka med fantastisk proveniens och dokumentation för 1,5 Miljoner dollar. (Foto: Sothebys)

Säkra kort

De säkraste korten är de kända varumärkena. Ferrari, Patek Philippe, Riva och Hermès är produkter som är säkra investeringar till framtiden.

Och i deras spår följer många andra lyx-produkter och varumärken.

fasta tillgångar
Båtarna från den italienska lyxbåtstillverkaren Riva har varit säkra investeringar de senaste 10 åren. (Foto: Anders Værnéus

Den mest tydliga signalen på att detta är en trend som kommit för att stanna är väl den att Bernard Arnault, ägaren av lyxvaruimperiet LVHM, numera räknas som världens rikaste man i kamp med Elon Musk.

ANNONS
ANNONS

Och detta i en tid när den vanlige individens ekonomi gungar…

Läs mer här:

Länk till Knight Frank Research

Tvivlet på att inflationen faller [Dagens PS]