När Shirish Saraf köpte superyachten Kalizma var hon sorgligt nedgången efter många års vanvård. Men han såg igenom den då taskiga fasaden och drömde om att återställa pärlan till sin forna glans.

ANNONS

Nu går det åter att uppleva den klassiska superyachten som det var tänkt tack vare ambitiösa insatser för att blåsa nytt liv i båten. Kalizma beställdes 1906 av skotske Robert Stewart och var då en ångyacht.

Den nästan 50 meter långa lyxyachten Kalizma.
En överblick över den nästan 50 meter långa superyachten Kalizma i marinblåa vatten. Den senaste renoveringen har verkligen resulterat i ett unikt möte mellan det historiska och det moderna. (Foto: Yacht Charter Fleet)

Hon var en av de första ångbåtarna med elbelysning och tjänade i den brittiska flottan under båda världskrigen för att byggas om till dieseldrift 1955.

Berömda ägare

Båtens mest legendariske ägare är skådespelaren Richard Burton som ska ha köpt båten som en gåva till Elizabeth Taylor när hon vann en Oskar för sin prestation i Who’s afraid of Virginia Wolf.

Superstjärnorna Richard Burton och Elizabeth Taylor.
Richard Burton och Elizabeth Taylor var några av sin tids största stjärnor. Kalizma är, tack vare parets stjärnglans, en av tidernas mest berömda superyacht. (Foto: Public domain / Wikipedia)

De båda var sin tids mest berömda skådespelare och globala superstjärnor. Båten är döpt efter skådespelarparets döttrar Kate, Liza och Maria.

Det var ombord på Kalizma som Burton ska ha lämnat över den berömda 69,42 karats diamanten till Taylor, nu känd som Taylor-Burton-diamanten.

Den berömda Taylor Burton-diamanten.
Den världsberömda Taylor Burton-diamanten köptes till ett rekordhögt belopp av Richard Burton efter att han först förlorade den på en auktion. (Foto: thestoneset.com)

Ny ägare blåste nytt liv i Kalizma

Det var på en auktion med relativt svalt intresse från besökarna som Shirish Sarafs hjärta började bulta för den klassiska yachten. Hon var i ett sorgligt skick och det är inte helt förvånande att det inte var fler som la högre bud på den förfallna yachten.

ANNONS
ANNONS
Fören på Kalizma i fantastiskt väder och turkosa vatten.
(Fören på den 49 meter långa yachten bäddar för perfekta dagar i solskenet. Foto: Charter World)

I slutändan skulle han få spendera mångdubbelt mer på att renovera båten än vad han la på att köpa den. Resultatet blev däremot fantastiskt och man får ändå säga att den historiska båten är som ny, om inte bättre.

Vill du se fler klassiska yachter? Klicka för att enkelt ta del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

En omsorgsfull renovering

Efter tre år ur drift och utan skötsel var det mycket som behövde göras. Allt från behövde vårdas, från motor till ytskikt. 40 personer arbetade med yachten och när man var så gott som klara så slog pandemin till vilket förlängde processen något.

Ett italienskt designteam har medverkat i renoveringen.
Det italienska designteamets medverkan i renoveringen syns mer än väl på den förstklassiga interiören. (Foto: Yacht Charter Fleet)

Man jobbade mycket med att återställa hennes forna glans och att tillsätta en modern känsla. Med hjälp av italienska designers, spanska och portugisiska båtbyggare och indiska hantverkare tog man sig an uppdraget.

Nu är Kalizma just det, ett utsökt möte mellan sin elegans från 1900-talet och den toppmoderna lyxen som förknippas med en superyacht.

Den klassiska yachten Kalizma.
Historiens vingslag kan nästan höras runt Kalizma som alltså överlevde tjänstgöring i flottan under båda världskrigen. (Foto: Charter World)
Sovplatserna ombord på Kalizma håller högsta klass.
Sovplatserna ombord på Kalizma höll förstås högsta klass redan innan renoveringen och var även då upprättade i elegant stil som knöt an till yachtens historia. (Foto: Charter World)
Kalizmas interiös.
Här kommer den moderna designen fram i en ljus och modern kabin som upprätthåller elegansen på Kalizma. (Foto: Yacht Charter Fleet)

Ett skolboksexempel på klassisk lyxyacht

Kalizma har precis allt du kan önska dig av en klassisk lyxyacht. Förstklassiga följebåtar, en trevlig bar, en pool, gott om områden att slappna av på och fantastiska kabiner. Bättre sätt att möta havet på finns knappast.

ANNONS
ANNONS

Det är 49 meter sjöhistoria renoverat till toppklass som möter besökare av den historiska superyachten. Allt från materialval till stil är valt med omsorg för att bevara båtens unika känsla.

Kalizmas exteriör.
Det finns gott om plats att umgås på under soliga dagar till havs ombord på Kalizma, om man lyckas säkra något av de få och åtråvärda tillfällena som hon hyrs ut. (Foto: Yacht Charter Fleet)

Har man riktig tur kan man få möjlighet att boka henne för charter, men sen hon blev klar så har ägaren haft fullt upp med att bo på båten. Under 2021 hyrdes hon bara ut under sammanlagt två veckor då han var upptagen med att leva på båten i sex månader.

Läs mer: Kalizma, how Richard Burton’s classic superyacht was brought back to life [Boat international]

Läs även: Bildspecial – Häftigaste yachten på marknaden just nu [Dagens PS]