Dagens PS

Rysk affärsman förlorar – får inte tillbaka superyacht

Rysk affärsman förlorar – får inte tillbaka superyacht
Superyachten byggdes av Royal Huisman, och levererades 2021. Foto: Royal Huisman
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 juli 2023Publicerad: 22 juli 2023

Nej, det var inte fel att beslagta den ryske affärsmannens yacht. Den brittiska domstolen ställde sig på myndigheternas sida, trots “politisk överdrift”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En yacht som tillhör den rike ryske affärsmannen Sergej Naumenko förblir beslagtagen av de brittiska myndigheterna uppger Reuters.

Yacht värd 520 miljoner

Den yacht det handlar om, Phi, beslagtogs i London i mars 2022. Yachten är värd 50 miljoner dollar (knappt 520 miljoner kronor).

Naumenko drog brittiska Transportministeriet inför domstol eftersom han ansåg att hans yacht beslagtagits för “ett opassande syfte”.

ANNONS

Senaste nytt

Politiker poserade

Dåvarande transportministern Grant Shapps poserade framför 58,5 meter långa Phi och beskrev Sergej Naumenko som en av den ryske presidenten Vladimir Putins vänner.

Enligt Sergej Naumenko själv är han inte vän med Putin.

“Press på rika ryssar”

ANNONS

Det brittiska Transportdepartementet motiverade sitt beslut med att man ville sätta press på rika ryssar efter den fullskaliga invasionen av Ukraina. Det anser alltså Naumenko vara orättvist.

Naumenkos uppfattning är att hans yacht beslagtogs enbart för att han är en rik ryss, trots att han inte har något att göra med rysk politik eller har några band till den ryske presidenten.

Politisk överdrift

Domare Ross Cranston vid Londons High Court fastslog att beslaget inte var för något opassande syfte. Bakgrunden till beslaget var att det var “ett värdefullt fartyg” och att ägaren har band till Ryssland.

I domslutet skriver domaren att ministern visserligen hade fel när han beskrev Naumenko som Putins vän, men att det handlade om “en ursäktlig politisk överdrift”, enligt Reuters.

Besviken ägare

I ett uttalande säger Naumenkos advokat att yachtens ägare är besviken över domstolens beslut, och funderar på att överklaga det.

En talesperson för det brittiska Transportministeriet säger i ett uttalande att man är nöjda med beslutet.

ANNONS

“Vi kommer att fortsätta att agera när det är nödvändigt att slå till mot dem som drar nytta av Putins regim och det olagliga kriget i Ukraina”, säger personen enligt Reuters.

Läs även: Megayachternas topplista 2023 (Dagens PS)

Läs även: Vandaler sprejade miljardärs yacht [Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS