Dagens PS

Megayachternas topplista 2023

Megayacht
Vi har grävt oss ned i Megayachtlistans 50-i-topp och hittat fem fantastiska nybyggen. (Foto: Lürssen)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 21 juli 2023Publicerad: 21 juli 2023

Nu har listan över världens största megayachter för 2023 släppts. Och på topp-100-listan finns det några heta nykomlingar. Här är de åtta som letat sig in i denna superliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lite av ett tidsdokument – listan på de som äger havets privata palats. Av de 19 översta placeringarna, ägs 10 av familjer kopplade till oljeindustrin kring Mellanöstern och sju av ryska medborgare.

Superyachtvarven är fullbokade i många år framöver och de stora sjösättningarna av nya fantastiska båtar duggar tätt. Här från verkstan hos holländska Feadship. (Foto: Feadship)

Idag är samtliga sju rysk-ägda yachter troligen omhändertagna och låsta i de länder där de ligger. Men pengarnas fördelning i världen, talar ändå sitt tydliga språk.

Vi har tittat närmare på den just släppta 50-i-topp-listan över världens största superyachter. Här är de fem nya på listan.

10. Opera

Megayacht
Årets största nybygge, Opera, kvalar precis in på 10-i-topplistan. (Foto: Charterfleet.com)

Med sina 146,35 meter kvalar Lürssens stora nybygge in på en hedrande 10:e plats på megayacht-listan. Lürssen är ju idag en av de mest namnkunniga varven i denna superliga och Opera är varvets sjätte största nybygge genom tiderna. För designen av henne svarar Terence Disdale och med dubbla MTU-dieslar når hon 20 knop på topp.

Gränsen mellan yacht och kryssningsfartyg är snart försvinnande tunn… (Foto: Lürssen)
ANNONS

Det är ännu ytterst lite information släppt om henne men rykten säger att hennes beställare är Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, son till grundaren an Förenade Arabemiraten Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Hon lär ha 12 gästhytter som rymmer totalt 24 gäster. Byggkostnaden beräknas ligga runt fem miljarder kronor.

ANNONS

Senaste nytt

12. Luminance

Megayacht
Den vackra mörkblå Luminance är nog den vackraste och mest linjesköna yachterna
som släppts ut på haven i år. (Foto: Dr Duu)

Tyska Lürssens andra stora uppseendeväckande “leverans” till 50-i-topp-listan är den mörkblå vackra yachten Luminance. För hennes exteriöra design står den norska mycket uppskattade designbyrån Espen Oenio International och för inredningens stil och design står Francois Zuretti.

Megayacht
Klassiska linjer släkt med vackra Carinthia V, som räknas som en av de första riktigt
stilbildande moderna superyachterna. (Foto: Dr Duu)

Beställare av Luminance sägs vara den ukrainske miljardären Rinat Akhmetov, grundare av holdingbolaget System Capital Management. 24 gäster fördelade på 12 hytter bjuder yachten in till och 40 mans besättning krävs för att hålla igång henne.

26. Koru

ANNONS
Megayacht
Vackra Koru är en klar flirt med 1910-talets klassiska klipperstävade yachter. Jeff Bezos har varit aktiv i hennes tillblivelse och torde vara mycket nöjd över resultatet. (Foto: Oceano)

Kanske den mest omskrivna av årets storbyggen är motorseglaren Koru. Självklart till del för sina vackra och klassiska linjer, men kanske mest för att hennes beställare är Amazon-ägaren och miljardären Jeff Bezos.

Yachten levererades tidigare i år till Bezos av holländska varvet Oceano. Hon är byggd i stål och har plats för 18 gäster och 36 besättningsmän. Trots att hon omnämns och presenteras som en segelyacht, ger hennes dubbla MTU-maskiner henne en toppfart på hela 20 knop.

Megayacht
Med dubbla MTU-dieslar är den annars så kallade segelyachten Koru, god för hela 20 knop på topp. (Foto: Oceano)

Koru är Oceanos största bygge hittills och Jeff Bezos beräknas ha fått slanta upp runt 5,5 miljarder för henne.

34. Celerius

Megayacht
Linjerna på Celerius är en klar hälsning till 1910-talets första dieselmotoryachter. Med rak stäv och strama linjer är hon nog det mest intressanta nybygget 2023 – sett till designen. (Foto: Philipp Gonschorek)

Den kanske intressantaste nykomlingen designmässigt på listan är nog den 118,20 meter långa Celerius. För hennes blandning av klassisk 1910-talsdesign kryddade med moderna linjer, står Joseph Dirand Architecture.

ANNONS

Anrikt varv

Byggare av henne är den tyska anrika varvet Abeking & Rasmussen – den största yachten som någonsin levererats av varvet.

Megayacht
Visst får du lite Titanic-vibbar hav linjerna på den nybyggda Celerius? (Foto: Philipp Gonschorek)

Yachten är självklart utrustad efter de senaste trenderna. Men bland annat en stor ombord-pool på akterdäck och en stor “Neptune lounge” med stora undervattensfönster, bjuds hennes 16 gäster på en skön och behaglig tillvaro ombord.

Beställaren sägs vara en tyskfödd amerikan som numera bor och verkar från Dubai. Mer info än så har ännu inte släppts ännu.

35. Projekt 1010

Megayacht
Med hela 6500 sjömils räckvidd kan du stanna borta från civilisationen ett bra tag ombord på det just sjösatta Projekt 1010. (Foto: Superyachttimes.com)

Norska Espen Oenio står även bakom designen av Projekt 1010, en 118 meter yacht, just sjösatt hos holländska Feadship. Den 118 meter långa yachten har en ännu helt hemlig beställare men som just fått den vackra yachten levererad.

ANNONS

Ombord finns plats för 24 gäster och 48 i besättningen. Två MTU-dieslar ger henne en toppfart på 20 knop och en cruising-range på hela 6500 sjömil.

Megayacht
Kraftfull och rymlig. Projekt 1010 presenteras som en explorer-yacht trots sina klart
klassiska superyacht-linjer. (Foto: Superyachttimes.com)

Kostnaden för yachten beräknas vara runt 3,5 miljarder kronor och en årlig driftsbudget på runt 300 miljoner. Så inköpet av dessa havets giganter, är bara entrébiljetten till en fantastisk värld av kostnader.

Läs mer om:

Så används Jeff Bezos klimatmiljarder

Holländska Feadships historia här

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS