När Carrie Fodor och Kristin McGinnis på Sea Ray Boats fick i uppgift att ta fram nya Sea Ray var målet en ärtig look med sofistikerade detaljer och innovativa funktioner, skriver Robb Report. Resultatet andas både smart sportbil och elegant finess. Kanske också lite kvinnlig intuition.

ANNONS

Kan båtar vara sensuella? En titt på nya Sea Ray SLX 260 från Sea Ray Boats gör åtminstone Dagens PS attraherade eftersom vi uppskattar nyskapande som gör båtlivet enkelt. Särskilt när det görs med stor teknisk finess. På SLX 260 gläds vi därför lite extra över såväl designspråk och layout som materialval.

Sea Ray
En sommar på sjön fick precis en ny mening. (Hellman Yachts)

Kvinnlig designduo i manlig bransch

Bakom båtens design står den dynamiska duon Carrie Fodor och Kristin McGinnis på Sea Ray Boats som med SLX 260 inte bara tagit fram en sportig, elegant och kapabel båt, utan även bevisat att kvinnor ”kan” bygga båtar i en bransch som traditionellt haft manliga designteam, skriver Robb Report. 

Kanske också att kvinnor av i dag kan köpa båtar, vilket historiskt sett inte varit fallet. Att ingenjörerna och marinarkitekterna bakom SLX 260 letts av två unga kvinnor utgör av det skälet en intressant bakgrund till båten, samtidigt som det ger en hint om framtidens båtmakare och köpare.

Sea Ray
Mer social yta för pengarna på nya Sea Ray SLX 260. (Hellman Yachts)

Sportiga, rena linjer

Med det sagt har målbilden för Fodor och McGinnis hela tiden varit att skapa en design som tilltalar alla, införlivar varumärkets DNA och tar båtupplevelsen in i framtiden. Något som kan märkas på de mer sportiga S-linjerna på den 26 fot långa båten, som snarast för tankarna till en sportbil.

Framträdande för Sea Ray SLX 260 är en förlängd akterspegel, en bred badplattform och ett solskydd som utökats med omkring fem tum, vilket gör det till en tillräckligt yta att ligga på och sola, enligt McGinnis.

ANNONS
ANNONS
Sea RAy
Bred badplattform som gör det lätt att hoppa i för stora och små. (Hellman Yachts)

Smart förvaring

Badplattformen är i sin tur utrustad med ett extra trappsteg och en diskret stege som ger enkel åtkomst till vattnet, för både stora och små. Här är det inte särskilt svårt att koppla av och njuta av sevärdheterna längs vattnet.

Det  mer ”kvinnliga perspektivet” återfinns i funktionella detaljer som extra utrymme och förvaring. Till exempel en integrerad kyl på akterspegeln som antingen kan fyllas med is och dryck eller rymma annan förvaring.

Sea Ray
Generös och integrerad förvaring. (Hellman Yachts)
Sea Ray
Vackra linjer och sportig karaktär. (Hellman Yachts)
Sea Ray
Hög komfort och stilren elegans. (Hellman Yachts)

Ergonomisk och tekniskt smart

Man har även tagit hjälp av ergonomiska studier vid båtens utformande för att hitta det optimala sittdjupet för alla användare, istället för att utgå från standardiserade mått.

Det lämnar bekväma och djupa säten med med L-formade bänkar, ett vridbart styrsäte och mjuka sällskapsstolar med bolster.

Sea Ray
Är det dig vi ser i förarhytten? (Bild: Hellman Yachts)

På den tekniska sidan är båten utrustad med delvis dold eller integrerad teknik och digitala pekskärmar på 9 tum. Här finns också ett så kallat ”power tower” som förlänger solskyddet och höjs och sänks med en knapptryckning. En detalj som kan uppgraderas med en Fusion-högtalare och belysning som skiftar i färg.

Detaljer som alla är en del av Sea Rays nya designspråk och som McGinnis och Fodor arbetar vidare med i kommande Sea Ray-projekt.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Äntligen kan du kika på Saxdors nya flaggskepp – Saxdor 400 [Dagens PS]

Läs även: Aero 45 – Cool RIB i lyxklassen [Dagens PS]

Fakta Sea Ray SLX 260

Kategori: Daycruiser
Tillverkare: Sea Ray Boats
Årsmodell: 2023
Längd: 7,75 meter
Bredd: 2,59 meter
Vikt: 2 752 kg
Kapacitet: 300 hp – 224 kW
Antal personer: 15
Mäklarens hemsida: [Sea Ray Boats]