Drömmer du om ett liv på sjön, med en permanent bostad på ett kryssningsfartyg? Företaget Storylines försöker med ett nytt projekt göra det möjligt för fler att leva sjölivet.

ANNONS

Trenden har existerat ett tag för de allra rikaste, men ett nytt ”bostadssamhälle till sjöss” som heter Storylines vill erbjuda en ”mer överkomlig” möjlighet att bo på ett kryssningsfartyg under en längre tid, eller till och med permanent, rapporterar CNN Travel.

”All inclusive”-liv på kryssningsfartyg

Storylines skepp MV Narrative byggs just nu i Kroatien och sjösätts 2024. Företaget erbjuder fullt möblerade bostäder med mellan ett och fyra rum, med studios och tvåvånings-sviter. Priset ligger mellan 400 000 dollar upp till 8 miljoner dollar.

Då ingår ett ”all inclusive”-liv på sjön, med 20 restauranger och barer, ett mikrobryggeri, tre pooler, ett bibliotek med 10000 böcker, en biograf, och en trädgård som drivs med solkraft. Fartyget ska inleda med en jungfruresa på 1000 dagar över sex kontinenter. Det ska stanna i snitt mellan tre och fem dagar i varje hamn, skriver CNN.

”Evighetsklausul”

Kunderna kan antingen leasa in sig på 12, 24 eller 60 år – eller köpa rättigheten att bo där permanent. Bostäderna som köps permanent kan hyras ut eller säljas, som vilken bostadsinvestering som helst, enligt grundaren och vd:n Alister Punton.

Kryssningsfartyg
Svensk design på interiören. (Foto: Storylines)

Interiören är designad av det svenska företaget Tillberg Design.

”Med ett fullständigt direktköp får de bosatta ägarna en evighetsklausul, vilket innebär att de kan rulla över till en ny bostad på ett framtida fartyg utan ytterligare köp, vilket gör detta till en långsiktig investering”, säger han till CNN.

Kan lägga bort plånboken

Förutom priset för bostaden kommer de boende få betala mellan 65 000 och 200 000 dollar per år i ”levnadskostnader” för sådant som mat och underhåll. För det priset ingår allt som finns på ett kryssningsfartyg.

ANNONS
ANNONS

”När du väl har betalat dina avgifter kan du i stort sett lägga undan din personliga plånbok eller kreditkort och spara för resten av året om du väljer det”, säger vd:n Alister Punton.

Pris som ligger en bra bit över vad de med en medelinkomst har råd med – men det är betydligt mindre än andra liknande projekt som det flytande bostadskomplexet The World, där bostäderna kostar upp mot 14 miljoner dollar och årsavgiften är på 1,4 miljoner dollar, enligt CNN.

Läs även: Båtmässan i Göteborg inställd – för andra året i rad [Dagens PS]