Dagens PS

Här är el-utombordaren som är både kraftigare och lättare

X40
Elmotortillverkaren ePropulsion har haft världspremiär på sin största motor hittills. (Foto: ePropulsion)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 03 nov. 2023

Elmotortillverkaren ePropulsion håller inte tillbaka när de släpper sin största motor hittills. Trots att el-utombordaren är mycket kraftigare än tidigare så är den betydligt lättare än bensinmotorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya el-utombordaren heter X40 Electric Outboard. Med effekten på 40 kW, eller runt 60 hk, så är det sju gånger effekten på tillverkaren ePropulsions hittills största motor.

El-utombordaren som är kraftigare och lättare

Samtidigt som den är betydligt kraftigare så är elmotorn också lättare, den uppges väga hela 20 procent mindre än bensinmotorer.

ePropulsion erbjuder ett brett program av elmotorer för olika slags båtar och olika behov, från jollar och gummibåtar till segelbåtar, utflyktsbåtar och större motorbåtar. Vare sig det gäller utombordare eller inombordare så är samtliga motorer hos bolaget direktdrivande, tysta, underhållsfria och har en effekt på mellan 10 kW till 140 kW.

“X40 är nästa steg i utvecklingen inom elektriska utombordare av sin storlek”, säger Danny Tao, vd och medgrundare av ePropulsion.

“Vi strävar alltid efter att förnya oss, inte bara för att matcha det som finns tillgängligt för standardutombordare, utan för att gå bortom deras kapacitet och ge verklig, förbättrad prestanda, samtidigt som vi tillhandahåller ett tyst, rent och kraftfullt alternativ för framdrivning.”

Räckvidd på fem mil

X40 kan köras i fyra timmar i runt tolv kilometer i timmen med en räckvidd på fem mil. För betydligt snabbare körning i runt 35 kilometer i timmen gäller räckvidden tre mil i en timme. De farterna har uppmätts i en 20 fots aluminiumbåt med V-skrov, två personer och fyra G102-100-batterier ombord, uppger bolaget på sin hemsida.

ANNONS

ePropulsion har precis haft världspremiär för sin största motor, och X40 kommer till Europa i mitten av november.

Läs även:

Mercury släpper el-utombordare 2023 – Dagens PS

El-utombordare som skapar nya gröna möjligheter – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS