Mercury Marine, världens största på utombordare, lanserar en hel-elektrisk kollektion nästa år. Besökarna på Miami Boat Show fick se ett smakprov, konceptmodellen Avator.

ANNONS

Än så länge finns inga uppgifter om vare sig motorn eller batterikapacitet, men enligt Motorboat & Yachting ser det ut som om Mercury tänker fokusera på den lägre änden av skalan. Upp till ett halvdussin modeller kommer att ingå i el-kollektionen, enligt MBY.

Mercury: ”Strategiskt viktigt”

Lättviktiga, kompakta och bärbara elektriska utombordare att använda till trailerbaserade båtar ska alltså börja produceras så tidigt som till hösten, med första leverans 2023.

”Elektrifiering är strategiskt viktigt för oss”, säger Mercury Marines vd Chris Drees till Motorboat & Yachting. ”Och Avator ger en första glimt av hur vi tänker leva upp till vårt engagemang att vara branschledande när det gäller både förbränningsmotorer och eldrivet”.

Snabbladdade batterier

Mercury släpper el-utombordare 2023
Den uppfällbara topplattan gör det enkelt att komma åt batteriet för laddning eller byte. Foto: Mercury Marine

De bilder som finns på Avator visar en snygg motor med rorkult och vrid-gasreglage, och med en lättläst och tydlig batteriindikator. Det ser också ut som om motorn kommer att ha enkla knappar för start och stopp, framåt och back. En uppfällbar topplatta gör det lätt att komma åt att ta ur batteriet för byte eller laddning.

Företaget har också gått ut med att man ”utforskar intelligenta lösningar för att kunna driva dina äventyr med hjälp av bärbara, snabbladdande batterier”.

Mercury Marine hoppas förstås att Avator ska konkurrera på marknaden som idag ägs av Torqeedo och ePropulsion.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rekordförsäljning för finska båtar [Dagens PS]

Läs även: Elektrifiering av båtvärlden kräver utökat laddnätverk [Dagens PS]