Dagens PS

Grand Banks: En klassiker i storformat

Grand Banks
Så här ser den ut - Grand Banks senaste 85-fotare. Med nycklarna till detta magnifika fartyg, blir du garanterat kung på Marstrand. (Foto: Grand Banks)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Det finns varumärken som blivit ikoner. Storebro är ett exempel. Grand Banks ett annat. Vi tittar in på deras nya stora 85-fotare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa varumärken borgar för ren och skär magi.

Säger du att du har en Storebro lyfter alla lite på ögonbrynet och ler. Samma sak med Porsche, Svenskt Tenn eller Bruno Mathsson.

Grand Banks
Grand Banks så som du är van att se dem. Och har du dessutom en av dessa fantastiska båtar är du i en egen kategori i båtvärlden. (Foto: Grand Banks)

Grand Banks är absolut ett av de varumärken som innehåller denna magi. Oavsett vilken av varvets alla byggda båtar eller storlekar du äger, hamnar du i en egen kategori vid båtsamtalet.

85 fots lyx

Har du dessutom skrivit på för en av varvets allra senaste 85-fotare, hamnar du i bedömningsgradens absoluta världstopp.

Genom åren har tillverkaren arbetat med två varumärken. Ett av dem är “Grand Banks” som varit de klassiska trawler-båtarna, som med uppnosig språnglinje, stor däcks-salong och flybridge på toppen, varit alla småskeppares stora dröm.

klassiker
Men svepande linjer och släta skrovsidor så andas nog nya 85-fotaren mer Eastbay. Hur som, så är det ett rasande grant fartyg. (Foto: Grand Banks)

Parallellt med dessa, har företaget också jobbat med varumärket Eastbay. Här plockades linjerna från de amerikanska hummerfiskebåtarna upp och kläddes med varvets air av lyx.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nya linjer

Den nya 85-fotaren säljs nu under Grand Banks men ser på alla sätt ut som en Eastbay.

Med obruten språnglinje och släta skrovsidor appellerar den mer till Eastbays attityd, men har på alla sätt den grandiosa själen.

klassiker
Utomhus eller inomhus? Alternativen är många ombord. (Foto: Grand Banks)

Att släppa ut större båtar på marknaden i dag, kräver att du som tillverkare också visar att du tar ansvar för produkterna.

Tillverkaren markerar det tydligt.

Redan i andra meningen i presentationen av båten, berättar de det nya skrovets effektivitet när det gäller bränsleåtgång och räckvidd.

ANNONS

Tre våningar

Yachten har annars en disponering i tre plan som kan möbleras efter ett antal olika konfigurationer. Hytter kan flyttas.

Antal sovplatser kan varieras och dina egna önskemål till stor del förverkligas.

Grand Banks
Bättre än hemma? Ja, på många sätt kan denna 85-fotare konkurrera om bekvämligheterna hemmavid. (Foto: Grand Banks)

På en 85-fotare blir dessutom flybridge så stor att den blir en egen umgängesyta där du kan njuta av kvällssolen eller fartvinden när kapten drar på upp till toppfarten 27 knop.

Dubbla dieslar

Under akterdäcket tronar som standard två Volvo Penta IPS 1350 à 1000 hk.

Som större alternativ finns också dubbla MAN-dieslar på 1300 hk/st.

Grand Banks
Detta är grund-dispositionen för yachten. Sedan kan du själv välja väg som du vill gå. (Foto: Grand Banks)

Läs mer:

Om Grand Banks 85 här

Om Nimbus nya 46-fotare här (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS