Få saker gör sig så bra på filmduken som riktigt lyxiga fartyg. Här är superyachterna som figurerat i succéserier som ”Succession” och ”Inventing Anna” och även haft hemliga agenter som James Bond vid rodret. 

ANNONS
Superyachter
”Aquarius”  kommer synas på Netflix senare i vinter, men skymtar redan nu förbi i en trailer för Glass Onion: A Knives Out Mystery”. (Bild: Boat International)

1. Aquarius – ”Glass Onion: A Knives Out Mystery”

Den som tar en titt på trailern till ”Glass Onion: A Knives Out Mystery” på Netflix kommer samtidigt att få en glimt av den respektingivande superyachten ”Aquarius”, byggd 2016.

En rejäl pjäs på 45 meter som rymmer upp till tio gäster och åtta besättningsmän, vilket vi får anta överskreds med råge under inspelningen av den mycket hajpade ”Glass Onion: A Knives Out Mystery” som har premiär på Netflix i december i år.

En serie som i sin tur är en uppföljare till det hyllade och gåtfulla dramat ”Knives Out” från 2019 med Daniel Craig i huvudrollen.

Superyachter
”Christina O” lyser starkt i Ruben Östlunds prisade film ”Triangle of Sadness”. (Bild: Boat International)

2. Christina O – ”Triangle of Sadness”

Få har väl missat att den svenska regissören Ruben Östlund förärades med en guldpalm för sin mörka satir ”Triangle of Sadness”. Ett drama som utspelar sig på en lyxkryssning och kretsar kring en grupp depraverade kändispar.

En av de starkast lysande stjärnorna i filmen är dock den 99,15 meter långa superyachten ”Christina O”.

En gång ägd av den grekiske magnaten Aristotle Socrates Onassis har hon tidigare välkomnat gäster som Winston Churchill, JF Kennedy och Marilyn Monroe och är van vid att frottera sig med eliten.

”Triangle of Sadness” har svensk biopremiär den 7 oktober.

ANNONS
ANNONS
Superyachter
”Leight star” tar bedragaren Anna Delvey till Ibiza i Netflix-serien ”Inventing Anna.”. (Bild: Boat International)

3. Leight Star – ”Inventing Anna”

Bedragaren Anna Delvey, alias Anna Sorokin var under en period kvinnan på allas läppar i New Yorks societet. I Netflix-dramat ”Inventing Anna” får vi följa hennes uppgång och fall och bland annat se henne njuta av den fabulösa motoryachten ”Leight Star”.

Ett 42,67 meter långt lyxbygge från 1984 signerat det amerikanska varvet Sun State, som bland annat utrustat fartyget med ett soldäck som kan omvandlas till helikopterplatta.

I serien får vi se hur Anna och hennes vänner färdas med ”Leight Star” till jetsetön Ibiza. Idag sitter hon bakom lås och bom medan ”Leight Star” kryssar vidare.

Superyachter
”Spirit 46” förekommer i två Bond-filmer. (Bild: Spirit Yachts/Youtube)

4. Spirit 46 – ”No Time to Die”

Den vackra segelyachten ”Spirit 46” har varit med i inte mindre än två filmer om agenten James Bond. Senast i ”No Time to Die” från 2021. Du som kan din James Bond minns kanske också att samma segelyacht förekommer i ”Casino Royale” från 2006.

En spektakulär scen där Daniel Craig i rollen som Bond seglar in med den 16,4 meter långa yachten i Venedig. En händelse som blev historisk, eftersom ”Spirit 46” blev den första segelbåten på 300 år att äntra Venedigs kanal.

Superyachter
”Planet Nine” räddar världen i tidsresan ”Tenet”. (Bild: Boat International)

5. Planet Nine – ”Tenet”

”Planet Nine” från 2018 är fartyget som ursprungligen byggdes för vinteräventyr som heli skiing, därav den tilltagna helikopterplattan på akterdäck.

Med en längd på 73 meter är ”Planet Nine” en imponerande syn som gör sig bra i rampljuset.

Kanske känner du igen henne från Christopher Nolans tidsepos Tenet från 2020, där hon är med och räddar världen.

ANNONS
ANNONS
Superyachter
”Kimset” har en avgörande roll i Michael Bays dram ”6 Underground”. (Bild: Boat International)

6. Kismet – ”Underground”

En minst sagt imponerande längd på 95,2 meter har superyachten ”Kismet”, som spelar en central roll i Netflix-dramat ”6 Underground”. Där förekommer fartyget i filmens slutscener där hon blir en del av ett dramatiskt händelseförlopp, utan att avslöja för mycket.

Även här handlar det om ett antal agenter som i Michael Bays regi ska rädda dagen och övervinna en ondsint diktator. Törs vi gissa att de lyckas?

Superyachter
Logan Roy i ”Succession” fattar ett livsavgörande beslut ombord på superyachten ”Solandge” (Bild: Boat International)

7. Solandge – ”Succession”

Få serier visar likt succéserien ”Succession” upp slagsidan med att vara rik. I den hyllade serien, som nyligen tog hem ett antal Emmys, slåss syskonen Roy återkommande om makten över familjeimperiet, men också om fadern, Logan Roys gunst.

Den senare spelad av Brian Cox, som i serien fattar ett livsavgörande beslut ombord på den 85,1 meter långa superyachten ”Solandge”.

En yacht signerad båtvarvet Lürssen, som utöver två gym, utomhusbio och nattklubb även kan erbjuda ett fullutrustat spa, dykcenter och pool på soldäck. Man tackar!

Superyachter
Exklusiva ”Sarastar” rymmer både sex sviter och mordgåtor. (Boat International)

8. Sarastar – ”Murder Mystery”
Att superyachter lämpar sig utmärkt för mordgåtor är den 60 meter långa superyachten ”Sarastar” ett utmärkt exempel på.

I Netflix-filmen ”Murder Mystery” från 2019 utspelar sig ett kammarspel mellan en miljardär och ett förälskat par som hade gjort Agatha Christie stolt. I rollerna ser vi bland annat Adam Sandler och Jennifer Aniston. Och ”Sarastar” förstås.

Tillverkad 2017 av italienska Mondomarine är hon en social yacht med sex sobra sviter för upp till tolv gäster, med eller utan mord i sinnet.

ANNONS
ANNONS
Superyachter
”Turquoise” är med om ett mystiskt förvinnande i HBO Max-serien ”Riviera”. (Bild: Boat International)

9. Turquoise – ”Riviera”

”Riviera” är HBO Max-serien som inte helt oväntat utspelar sig på just den franska rivieran. Här får den 55,4 meter långa superyachten ”Turquoise” byggd 2011 en nyckelroll, då en av seriens huvudkaraktärer försvinner spårlöst.

Bakom ”Turquoise” står det turkiska varvet Turquoise Yachts som i samarbete med Ed Dubois och den brittiska studion H2 Yacht Design tagit fram en påkostad interiör för tolv gäster att njuta av.

Superyachter
En riktig skönhet är ”Haida 1929” som det både sjungs och dansas på i ”Mamma Mia !”(Bild: Boat International)

10. Haida 1929 – ”Mamma Mia!”

Gammal i gården och vacker som en dag är den klassiska motoryachten ”Haida 1929”. En 30-talspärla från 1929 som haft inte mindre än tolv ägare i sina dagar.

Hon har även haft äran att ingå i filmsuccén ”Mamma Mia” från 2008, där Hollywood-ikonen Meryl Streep tolkar ABBA-dängan ”Money, Money, Money” ombord. Lite champagne hinner hon förstås också sippa på tillsammans med Julie Walters.

Bakom ”Haida 1929” står det tyska båtvarvet Krupp Germaniawerft som skapat en förtrollande miljö för både sång och dans, som står sig än i dag.

Läs även: Världens sju största segelyachter [Dagens PS]

Läs även: Succession” och ”Ted Lasso” storvinnare på Emmygalan [Dagens PS]