Dagens PS

En blöt succé för klassisk Poker Run

Classic Poker Run
Det är svårt att inte älska äkta entusiaster. De tappra deltagarna på Sthlm Classic Poker Run trotsar sommarens värsta regn. (Foto: Classic Poker Run)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Med hällregn redan på morgonen, såg det ut som att Stockholm Classic Poker Run skulle regna inne. Men det blev precis tvärt om. Uppladdningen hade varit perfekt. Deltagarlistan fylldes på i strid ström med fantastiska båtar av alla önskade modeller och fabrikat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var inte heller bara båtar från Stockholm som ramlade in på listan utan det visade sig snart att Stockholm Classic Poker Run numera är ett evenemang som lockar deltagare långt utanför huvudstadens gränser.

Långväga besök en regnig sommardag i augusti. (Foto: Dagens PS)

Trotsar sommarens värsta hällregn

Men när då morgonen den 20:e augusti vaknade med hällregn, så kändes hela arbetet förgäves. Hur skulle detta kunna bli något?

Skulle någon ens dyka upp till starten klockan 10.00? Ett öga hängde hela tiden på telefonen i väntan på att avanmälningarna skulle börja droppa in.

Telefonen förblev dock tyst. Och när vi närmade oss Jungfrusunds varv så var där redan liv och rörelse och ett antal båtar redan på plats.

Självklart var den hysteriskt coola Plym-droskan Eva på plats. (Foto: Dagens PS)

Och sedan drog det igång. Båt efter båt gled in i hamnen och när klockan slog 09.30 hade ett gäng av över 100 entusiaster samlats för dagens genomgång och i hamnen låg 25 vackra runabouts och väntade på dagens äventyr.

ANNONS
Classic Poker Run

Fantastiskt att se hur dessa hjältar dök upp en efter en. (Foto: Classic Poker Run)

Där låg vackra stegbåten Laila från 1935. Där låg just sjösatta Sjöexpress-racern Camilla från samma år. Där låg Essbåtarna Poker, Anna-Greta och Wanda tillsammans med Carl Plym-ritade båtarna Eva, Greta och Krull.

Här samlades många klassiker som gemensamt visade runaboutens hela utvecklingshistoria.

Klockan 10.15 väcktes drygt 10.000 mahognyhästar till liv och regnet tilltog. Men inget kunde nu stoppa Sveriges vackraste och hästkraftstinna samling av klassiska båtar.

Glödje att delta i Classic Poker Run

Trots regn så är det inte brist på glädje och entusiasm bland deltagarna. (Foto: Classic Poker Run)

ANNONS

Senaste nytt

Regn och sikt som på slagfältet i Lützen

Med en sikt som på slagfältet i Lützen smög raden av båtar iväg mot första card-stoppet på Heleneborgs båtklubbs holme Idskär några distans in på Mälaren där Motor Yacht Society stod för kontrollen och kortutdelningen.

Med första kortet bärgat styrdes kosan tillbaka in mot Stockholm. Och i samma tempo som regnet avtog i intensitet, kunde farterna ökas och snart hade puttrande 12 knop bytts mot mullrande 25 och det började kännas som poker run på riktigt.

ANNONS

Sätra båtklubbs kortutdelning klarades av och Pampas sjömack var nästa mål. Synen på fjärden utanför macken var makalös. Här låg hela samlingen och mullrade på tomgång.

Mycket skratt vid sista stoppet hos Dagens PS i Riddarfjärden. Bland de vackra båtarna hittar vi den här snygga besättningen (Foto: Dagens PS)

Och när Gar Wood-racern Gray tog ledningen för paraden in genom Karlbergskanalen och båt efter båt föll in i ledet, då var det inte långt till glädjetårarna.

Riddarfjärden fylldes av Sveriges snyggaste båtar. Här samlas några av deltagarna bredvid Dagens PS redaktionsbåt för att få sina spelkort. Samtidigt presenteras varje båt under färden genom Långholmskanalen. (Foto: Joachim Rickle)

Mitt i kanalen var det Karlbergs Marin som stod för det tredje card-stoppet från fören på en av deras till-salubåtar.

Svårt att beskriva upplevelsen av Sveriges vackraste båtar på rad. (Foto: Dagens PS)

Här gick det fort undan och snart var hela raden ute på Riddarfjärden med fören ställd mot Dagens PS vackra Grand Banks som låg uppankrad vid Söder Mälarstrand.

Genom dubbelsidig kortutdelning var även snart det sista kortet utdelat och med en full pokerhand kunde nu båtarna i nummerordning i sakta mak styra genom Pålsundet.

ANNONS

Här blir det kunnigt presenterade av Anders Værnéus som på en publikfylld Långholmsbro kunde berätta om båtarnas historia och bakgrund.

I det avtagande regnet så dök även publiken upp längs broarna i Långholmskanalen. (Foto: Classic Poker Run)

Efter ett fullfartsben “hem” till Jungfrusund stod borden dukade hos proffsiga O’Learys och stämningen i restaurangen var på topp. I smyg öppnades kuverten med spelkorten i och mångas blickar smekte den åtråvärda vandringspokalen som stod placerad i centrum.

Vinnare av Sveriges vackraste runabout

Men innan pokerspelet sattes igång, presenterades vinnarna i tävlingen Sveriges snyggaste runabout 2022, som pågått under sommaren genom Dagens PS försorg. Och när de tre topp-placeringarna presenterades, möttes de av varma applåder, visslingar och jubelrop.

Topp tre bland de 23 båtar som juryn valt ut för tävlingen Sveriges vackraste runabout 2022. Resterande placeringar kan du läsa om i kommande artiklar. Över 800 personer har deltagit och röstat bland. Ett otroligt stort engagemang som nått långt utanför Sveriges gränser.

Det längsta strået drogs av Martin Carlesund som med sin vackra Riva Super Aquarama från 1965, otvivelaktigt fått flest av de drygt 800 rösterna.

Riva Super Aquarama från 1963 blev bland över 800 röstande utsedd till Sveriges vackraste Runabout 2022. (Foto:MYS arkiv)

ANNONS

Tyvärr kunde inte Martin själv närvara när Verktygsbodens Lars Edwardsson presenterade förstapriset, en värdecheck på hela 25.000 kronor.

Ett stort grattis till Martin och vackra Lovisa och ett lika stort tack till Verktygsboden för förstapriset och Stockholms Båtsnickeri och Marinsystem som skänkt andra och tredjepriserna.

Själva pokerspelet

Men så var det då pokerspelet. Ett långbord rensades och snart satt en skara bistra spelare samlade. Rundorna gick och ledarhanden gick runt. Vid sista rundan visade spader och när alla lagt ut sitt sista kort, vad det tre spader ess som låg på topp.

På sina fem stationer (card stop) genom Mälaren hade besättningarna fått med sig fem spelkort som det nu skulle spelas Poker med. (Foto: Dagens PS)

Robert Ranke på Poker, Tommy Boström på Wanda och Tryggve Schreiber på Greta fick nu lägga sina händer åtsidan och ett singelkort delades ut till de tre kombattanterna.

En glad och överraskad Tryggve Schreiber – vinnaren av Classic Poker Run 2022. (Foto: Dagens PS)

Och när de samtidigt lade upp sina kort, visade det sig att Tryggves spader 10:a blev dagens vinnarkort.

ANNONS

Vinnaren Tryggve Schreiber äger den väl omhändertagna Greta. En strykjärnsracer ritad och byggd av Carl Plym. (Foto: Dagens PS)

Ett stort hurrarop och applåder utbröt och Classic Poker Run 2022 hade fått sin vinnare.

Stort tack till alla sponsorer och partners

Ett stort tack till alla som kom och deltog. Ett stort tack till alla sponsorer och samarbetspartnerns som på olika sätt hjälpt till att göra det möjligt:
Dagens PS
Verktygsboden
Kungliga Motorbåt Klubben
Motor Yacht Society
Korvbrödsbagaren
AB Sjöexpress
Heleneborgs Båtklubb
Karlbergs marin
Förlags AB Albinsson & Sjöberg

och alla andra som bidragit på olika sätt.

Välkomna åter 2023
Anders Varnæeus & Kevin Liljegren
Initiativtagare till STHLM Classic Poker Run

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS