Vision Marine kallar sig ”Tesla på sjön” och säger sig ha utvecklat en elektrisk båtmotor motsvarande 180 hästkrafter som nu produceras.

ANNONS

Elektriska båtmotorer är i sig inget nytt, de har länge använts till exempel av fiskare som velat kunna gå fram tyst på vattnet. Men till sportbåtar har de knappast fått något genomslag.

Motorboat and Yachting skriver att det kan bli ändring på det. Ett kanadensiskt bolag, Vision Marine i Quebec, påstår sig ha utvecklat världens mest kraftfulla utombordare för produktion till båtar mellan 18 och 26 fot.

Vision Marine säger att motorn E-Motion 180 är en elektrisk båtmotor med hela 180 hästkrafter som gör 17,4 knop med en räckvidd på 70 miles. Batteriet är på 60 kilowatt och ger en effekt på 110 kilowatt, vilket alltså ska motsvara 180 hästkrafter.

Vision Marine
(Foto: Vision Marine/Press)
Vision Marine
(Foto: Vision Marine/Press)

Låter ingenting alls

Det går med andra ord ganska snabbt – Motorboat and Yachting kallar det för ett ”geniunt alternativ” till de bensinmotorer som är allra vanligast på ribbåtar och sportbåtar. Motorn är dessutom tyst, vilket företaget framhåller som en stor konkurrensfördel.

”Det är goda nyheter att du inte kommer att höra någonting alls. Det enda ljudet du kommer att höra är vattnet som träffar skrovet och folk som njuter”, sa Vision Marines vd Alexandre Mongeon om företagets motorer i en intervju med Forbes i februari.

I takt med utvecklingen på bilmarknaden har litium-jon-batterier utvecklats kraftigt, och är nu ett seriöst alternativ även i båtar, menar företaget.

”Elektrisk framdrivning kommer att bli mer utbrett och genomförbart för en större variation av båtar. Litiumjonbatterier har minskat betydligt i kostnad”, säger Alexandre Mungeon till Forbes.

ANNONS
ANNONS
Vision Marine
(Foto: Vision Marine/Press)

GM satsar också på elektrisk båtmotor

Företaget har bara kapacitet att utveckla 300 motorer årligen, men hundratusentals utombordare säljs varje år bara i USA, så marknaden är enorm. Vision Marine planerar också att utveckla versioner med 250 respektive 300 hästkrafter.

Huruvida Vision Marine lever upp till de stora ambitionerna återstår att se, men tydligt är att marknaden för båtmotorer fått elektriska utmanare precis som på bilmarknaden. Biljätten General Motors investerade nyligen 1,3 miljarder på elektriska båtmotorer, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Läs även: Superyacht till salu – för bitcoin eller NFT:er [Dagens PS]