Det svenska elbåtsbolaget X Shore varslar 10 procent av personalstyrkan om uppsägning. 

ANNONS

X Shore grundades av entreprenören Konrad Bergström 2016, med målet att skapa båtar utan utsläpp. Bolaget har fått mycket positiv uppmärksamhet, med artiklar i globala medier som BBC och Forbes.

Så sent som förra året plockade bolaget in en halv miljard kronor i kapital, med nya investerare som Peter Carlsson, vd Northvolt och Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige, skriver Breakit.

Nu drar man dock åt svångremmen – tio procent av personalstyrkan ska sägas upp. Det gäller så väl chefer som stabs- och supportpersonal. Däremot inte montörer i den nya fabriken i Nyköping, där man kommer att fortsätta att rekrytera.

”Det tuffare ekonomiska klimatet tvingar oss samtidigt att nå lönsamhet snabbare än tänkt enligt vår tidigare affärsplan. Det betyder att flera mycket kompetenta kollegor tyvärr kommer att behöva lämna oss”, säger Jenny Keisu i en kommentar.

”Samtliga medarbetare som får lämna är fantastiska talanger som jag kan gå i god för och vi kommer också att arbeta för att se till att de hittar nya jobb inom rimlig tid”, fortsätter hon.

ANNONS
ANNONS

Läs även: X Shore: ”Det ska inte finnas fossildrivna båtar i våra hav och sjöar” [Dagens PS]