Candela C-8 i samarbete med Polestar tar elbåtar till en ny nivå

Uppdaterad: 18 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023
Candela
Nu presenteras resultatet av Candela och Polestars samarbete (Foto: Candela).

I dag presenterar Candela, den svenska tillverkaren av bärplansbåtar resultatet av samarbetet med elbilstillverkaren Polestar. 

ANNONS
ANNONS

Vi har tidigare berättat att Candela, den svenska båttillverkaren som bygger bärplansbåtar, ingått ett avtal med elbilstillverkaren Polestar. Candela presenterade i dag sin första båt med ett batteripaket från elbilstillverkaren Polestar.

Resultatet ser lovande ut då företaget lovar en räckvidd på 104,61 kilometer på en laddning och med en fart på 22 knop. Det gör Candela C-8 till elbåten med marknadens längsta räckvidd.

Räckvidden är två till tre gånger längre än för en konventionell elbåt i hög fart, skriver företaget i ett pressmeddelande. Batteripaketet med 69 kWh är detsamma som i elbilen Polestar 2.

Bärplansteknik hemligheten

Hemligheten bakom C-8:as långa räckvidd ligger i Candelas bärplansteknik. Bärplan, som är som vingar under vattenytan, möjliggör att båten flyger över ytan, som ett flygplan.

Tekniken innebär en drastisk minskad förbrukning vilket är något som motor med förbränningsmotorer ofta kämpar hårt med. C-8:an minskar förbrukningen med upp till 80 procent jämfört med en vanlig motorbåt i samma storlek.

ANNONS
ANNONS

Från Sverige till Finland på en dag

“Samarbetet med Polestar innebär att C-8 kan nå destinationer som tidigare endast varit möjliga att nå med förbränningsmotorbåtar. Candela C-8 framdriven av Polester innebär ett betydande genombrott för elektrifiering till sjöss”, säger Gustav Hasselskog, Candelas vd och grundare.

Samarbetet gör också att det blir möjligt att ladda C-8 vid de laddstationer som dyker upp på fler och fler platser runtom i världen. Det gör att det nu är möjligt att ta sig från Sverige till Finland för omkring 20 kronors elektricitet, eller längs med hela rivieran på bara ett par timmar menar Hasselskog.

Det är första gången som Polestar förser en tredje part med batteripaket och laddsystem.

Vill du läsa mer om båt och sjöliv? Så här enkelt tar del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Tysk elbåt i kolfiber lovar 70 knop

Läs även: Pixii 800 – britten som utmanar X-Shore och Candela

ANNONS
ANNONS