Dagens PS

Brittisk klassiker med amerikansk accent

Cockwell klassiker
Med linjer direkt snodda från den amerikanska östkusten bygger engelska Cockwell vackra, tidlösa commuters. (Foto: Cockwell)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Med linjer lånade från den amerikanska lobsterbåt-traditionen, bjuder brittiska Cockwell upp till dans. Resultatet? En riktig klassiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var med den amerikanska båttillverkaren Hinckley som allt började.

Det var de som hittade linjerna från de traditionella små fiskebåtarna på den norra amerikanska östkusten, och tog dem med sig in i fritidsbåtvärlden.

Klassiker
Linjerna som fångat en hel båtvärld. De traditionella hummerfiskebåtarna från Maine har fått stå modell för en mängd luxuösa fritidsbåtar producerade världen över. (Foto: Greta Rybus)

Det var med dessa svepande linjer som varvet gjorde sig kända med sina picknic-boats, och sedermera blev omtalade världen över.

Hinckley spred dock inte bara sitt rykte, utan tog också de traditionella hummerfiskebåtarnas skrovlinjer ut i världen. Kunderna älskade dem, men det gjorde även många andra tillverkare.

Lobsters som förebild

Sedan dess har en mängd tillverkare anammat samma linjer och byggt båtar i en mer eller mindre klassisk tappning med lobster-båtarna som bas.

Brittiska varvet Cockwells har sedan starten för 25 år sedan, byggt båtar med den klassiska själen som bas.

Det svepande språnget är ett direkt arv från Maine. Kanske med lite högre fribord än sina amerikanska föregångare. (Foto: Cockwells)

Varvets produktion är bred med både tenders, kommersiella båtar och en serie vackra commuters på programmet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Klassiker i brett urval

Båtarna säljs under varumärket Duchy och finns från minstingen, den lilla öppna 21-fotaren, till den största mäktiga 60-fotaren.

Även här kan linjerna spåras tillbaka till amerikanska östkusten. Vackra svepande obrutna språng klädda med en smakfull rufföverbyggnad och styrhytt.

Klassiker
Mycket trä och stora fönster skapar en trevlig umgängesatmosfär ombord. (Foto: Cockwells)

Konceptet är enkelt.

En stor akterbrunn följs av en styrhytt öppen akterut som tillsammans ger stora sociala ytor. Under däck en övernattningsruff när festen blivit sen, eller vädret fått dig fast i skärgården en natt.

Läs mer:

Om Duchys varv och tillverkare här

Välklädd nyhet bland advokat-jeepar

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS