Finska Axopar och norska Evoy har slagit sig ihop och samarbetat om en helt eldriven motorbåt, som visas på Cannes Yachting Festival. Det är Axopar 25, en modell som bolaget redan tidigare har börjat utveckla, som elektrifieras först.

ANNONS

”Axopar är glada över att gå samman med innovatörer som utmanar branschens status quo. Vårt partnerskap med Evoy är ett perfekt exempel på två fantastiska företag och på ett gemensamt uppdrag; att utöka båtlivet och erbjuda nya sätt att röra sig för framtiden”, skriver Axopars grundare Jan-Erik Viitala på Twitter.

Den elmotor som Evoy har försett Axopar 25 med är en utombordare på 300+ hk, enligt bolagets pressmeddelande. Med den har Evoy även ett antal andra tillverkare på kroken, däribland Iguana Yachts och Goldfish.

Maxfart ligger på 50 knop och marschfart på omkring 22-30 knop. Räckvidden är cirka 25 sjömil, men batteriet laddar på en timme.

Axopar 25 möjliggör övernattning

Axopar 25 är bolagets 25-fotare. Den kombinerar många attraktiva egenskaper som båtägare eftersöker, däribland övernattningsmöjligheter, toalett, kylskåp, solstolar och dusch. Dessutom är den försedd med t-top och kapell, enligt sajten Hamnen.

Att just den modellen har valts ut handlar om dess vikt, balans och moduluppbyggnad, bland annat.

ANNONS
ANNONS

Vi är mycket glada över att samarbeta med Axopar eftersom vi verkligen älskar deras varumärke, produkt och team. Evoy och Axopar har erbjuder liknande produkter till våra kunder, där nyfikenhet och äventyr är i centrum”, säger Leif A. Stavøstrand, medgrundare och vd för Evoy.

Läs också:

Ny elektrisk inombordare – redan i produktion [Dagens PS]