Dagens PS

Banksy slår nytt rekord – strimlad tavla säljs för 190 miljoner

Banksy slår rekord
Banksys Love is in the Bin såldes för rekordsumma.(Foto: TT/Sotheby's Auction House)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 16 okt. 2021

Banksy slår nytt rekord. När den halvt sönderstrimlade “Girl with balloon”, nu döpt till “Love is in the bin”, såldes av Sotheby’s i London var slutbudet 16 miljoner pund (190 miljoner kronor).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var efter att “Girl with balloon” (“Flicka med ballong”) sålts år 2018 som verket började förstöras samtidigt som klubban föll. Verket förstördes inte helt, och den halvt sönderstrimlade tavlan. som alltså döpts till ungefär Kärleken är i papperskorgen, säljs nu för rekordsumman.

Spekulationer vid tiden gav för handen att konstnären ville protestera mot de enorma summor som rör sig i konstvärlden. Banksy anses vara antikapitalist och emot etablissemanget.

Redan vid tiden sades det att kuppen höjt värdet på verket, något som nu alltså bekräftats i och med rekordförsäljningen.

Tre gånger utropspriset

Utropspriset för verket var satt till 4–6 miljoner pund (47–71 miljoner kronor), så slutpriset översteg vida förväntningarna. Det var också rekord för ett Banksyverk. Enligt uppgifter var nio hugade spekulanter inblandade i budgivningen.

När budkriget var över, och hammaren skulle falla, sa utroparen Oliver Barker enligt BBC:

“Ni kan aldrig tro hur rädd jag är för att slå hammaren i bordet”. Han anspelade förstås på vad som hände när “Flicka med ballong” genom en helt oförutsedd performance art blev “Kärleken är i papperskorgen”.

Den anonyma kvinna som då var köpare sa:

ANNONS

“Först var jag chockad, men jag insåg att jag skulle få min egen del av konsthistorien.”

Verket har varit en del av den permanenta utställningen vid Stuttgarts Staatsgalerie sedan mars 2019.

Anonym säljare – och köpare

Vem som nu är ägare är okänt. Enligt Sotheby’s såldes verket till en samlare i Asien. Spekulationer om var verket kommer att dyka upp nästa gång började förstås genast.

“Flicka med ballong” är ett av världens mest kända verk. Banksy är fortfarande ett mysterium, och man kan räkna med att “Kärleken är i papperskorgen” kommer att dyka upp igen på marknaden. Då slår Banksy nytt rekord igen.

Läs även: Världens dyraste sneakers på auktion 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS