Dagens PS

Åtal mot fotbollspampar – mutskandalen krossade karriärerna

Åtal mot fotbollspampar – sex år efter mutskandalen
Sepp Blatter var ordförande för Fifa i 17 år innan mutskandalen tvingade bort honom. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 juni 2022Publicerad: 07 juni 2022

Nu väcks åtal mot de före detta fotbollspamparna Sepp Blatter och Michel Platini. Efter sex års utredning ställs nu den före detta Fifa-ordförande Blatter och före detta Uefa-ordförande Platini inför schweizisk domstol, anklagade för mutbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skandalen gjorde slut på både Blatters och Platinis karriärer inom den internationella fotbollen. Michel Platini var favorit att efterträda Sepp Blatter som Fifa-ordförande. När misstankarna om korruption avslöjades tog Blatters 17 år som fotbollens högste ledare slut i vanära, och hans kronprins Platini gick miste om chansen att ta över rollen.

Nekar till brott

De schweiziska åklagarna anklagar duon för att olagligen arrangerat en överföring på 2 miljoner CHF (ungefär 20 miljoner kronor) från Fifa till Michel Platini, uppger Reuters.

De två anklagade är numera bittra fiender, efter att en gång ha stått nära varandra. De nekar till brott, och säger att betalningen var konsultarvode för jobb Platini gjort under åren 1998-2002, efter en muntlig överenskommelse.

Åtal mot fotbollspampar – sex år efter mutskandalen

Dåvarande Uefa-ordförande Michel Platini sågs som självklar efterträdare till Blatter som Fifa-ordförande. Foto: TT

“Det här fallet går tillbaka till en händelse 2011”, säger Sepp Blatter enligt Reuters. “Det är en administrativ fråga, en löneutbetalning som var utestående”.

“Saken redovisades som lönebetalning på ett korrekt sätt, och bokfördes och godkändes av alla relevanta avdelningar hos Fifa”, fortsätter Blatter.

Åtal “efter vilda anklagelser och förtal”

ANNONS

Michel Platini säger å sin sida att han känner sig lugn och förtröstansfull inför domstolsförhandlingarna.

“Jag är övertygad om att rättvisan kommer att segra helt och fullt efter så många år av vilda anklagelser och förtal”, säger han. “Vi kommer att bevisa för domstolen att jag agerat helt ärligt, att utbetalningen lönen från Fifa var pengar jag hade innestående och är helt laglig.”

Rättegången pågår fram till 22 juni. Dom i målet faller 8 juli. Om Platini och Blatter fälls kan de dömas till upp till fem års fängelse.

Läs även: Ericsson-mutor gick PWC förbi 

Läs även: Ericsson erkänner Irak-skandal – mutade troligen Islamiska staten 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS