Korruptionen och mutorna i Ericsson passerade obemärkt när PWC hade hand om revisionen i telekomföretaget och fick miljarder för uppdraget.

ANNONS

Dagens Industri berättar i pappersutgåvan på lördagen att PWC fick 2,5 miljarder kronor för att granska Ericssons verksamhet mellan åren 2000 och 2019.

Under perioden 2000-2016 ägnade sig Ericsson åt tvivelaktiga utbetalningar för nästan 670 miljoner kronor. Pengarna gick till kunder och regeringstjänstemän och för att slippa åtal träffade Ericsson en uppgörelse med USA om att betala 10 miljarder kronor.

Ericsson antas ha mutat IS

Det misstänkta förhållande upptäckte dock inte PWC – revisionsbolaget slog åtminstone inte larm till ägarna – och det gjorde man heller inte i fallet med Ericssons misstänkta korruption och mutor i Irak 2011-2019, där det mesta talar för att bolaget bland annat finansierade terrornätverket Islamiska statens, IS, bestialiska framfart.

PWC utförde även revisionen åt SCA under den beryktade SCA-skandalen, och dessutom var PWC revisor åt Telia som mutade dottern till Uzbekistans diktator, uppger Di och konstaterar att revisionsföretaget fått kritik, däribland av den före detta finansmarknadsministern Peter Norman (M) som då efterlyste ”lite självrannsakan” hos revisionsjätten.

PWC vill inte kommentera sitt arbete på frågor från tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: DN: 97 miljarder borta – och vd Börje Ekholm hänger löst [Dagens PS]