Vinnarna i båtvärldens Oscars, ”World Super Yacht Awards”, har avslöjats vid en gala i London. De eftertraktade Neptunes delades ut i femton klasser, bland dem Årets motoryacht och Årets segelyacht.

ANNONS

Årets upplaga av ”World Super Yacht Awards” är den sjuttonde i ordningen, och vinnarna avslöjades vid en formell tillställning i London helgen som gick. Domarnas ledord är ”sinnrikhet och hantverksskicklighet”, och bedömningen ingår lyxbåtarnas teknik såväl som design och konstruktion.

Erfarna superyachtägare i domarpanelen

Domarpanelen består av erfarna superyachtägare, och att få en World Super Yacht Award är en stor ära – och bra reklam för de vinnande båtarna och deras team, skriver Yacht Charter Fleet.

Motor Yacht of the Year blev ”Viva”, en 94 meter lång skönhet byggd av Feadship. Enligt domarna har ”Viva” allt, från en attraktiv exteriör designad av Studio De Voogt & Azure Yacht Design till en modern interiör designad av Peter Marino. Yachten har enligt domarna allt ägare, gäster och besättning kan behöva. ”Viva” har också allt när det gäller teknik, enligt Boat International.

Byggd i Finland av Baltic Yachts

Priset för Sailing Yacht of the Year gick till ”Perseverance 1”, byggd av Baltic Yachts. Skeppsarkitekt Dykstra Naval Architects står också för design av exteriören, och interiören är designad av deVosdeVries Design.

Årets "World Super Yacht Awards" – vinnarna
Perseverance 1 har interiör designad av deVosdeVries Design. Foto: Baltic Yachts

”Perseverance 1” är 35,8 meter och byggd i Finland. Hon byggdes för att segla jorden runt, och vann priset på en attraktiv kombination av traditionellt utseende och fantastisk segelförmåga.

Covid ändrade planerna

Den prestigefyllda Voyager’s Award gick till ”Asteria”, 49 meter lång och byggd av Anastassiades & Tsortanides. Planen var att ”Asteria” 2020 skulle kasta loss mot Grönland och Nordvästpassagen, men där satte pandemin käppar i hjulet. I stället seglade hon från Florida i mars, och anlöpte San Blas-öarna dagen innan Panama stängde gränsen. Färden gick vidare via Panamakanalen, och vidare mot Cortez hav. Från Mexico gick ”Astoria” mot Alaska och vildmarken, berättar Boat International. En fantastisk kryssning och en värdig vinnare av priset, enligt domarpanelen.

Listan över resten av vinnarna hittar du här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stig ombord på Johnny Depps forna ögonsten Vajoliroja [Dagens PS]

Läs även: Om Darth Vader designade en superyacht – Wallypower 118 [Dagens PS]