Svensk julskinka kan bli svindyr i år

Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 nov. 2021
Svensk julskinka
Nu är det kokta fläsket svindyrt – svensk julskinka väntas bli rekorddyr. (Foto: TT)

För den som vill ha svensk julskinka kan det bli rekorddyrt i år, skriver TT Nyhetsbyrån. Men grisarna från Danmark och Tyskland är desto billigare. 

ANNONS
ANNONS

Slaktpriset på svenskt griskött var knappa 20 kronor per kilo under 2020, jämfört med 16-17 kronor åren innan. Dyrare priser på energi, foder och drivmedel samt faktumet att svensk grishållning har högre djurhållningskrav än många andra länder tros driva upp priset ytterligare i år.

Däremot är priset på griskött i Europa lägre än på länge. Detta då Kina stoppat sin import på grund av risken för Afrikansk svinpest. Landet drabbades hårt av svinpesten 2019 och har sedan dess importerat rejält med griskött från Europa. Men kineserna har fått upp sin egna grispopulation igen, samtidigt som svinpesten spridit sig i Europa.

“Kineserna vill absolut inte få in den afrikanska svinpesten igen. Det har därför satt upp handelshinder som gör att EU:s största exportmarknad försvann”, säger Emma Frödå, lantbruksspecialist på Danske Bank till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

Det kan få konsekvenser för Sverige, när de stora grisproducenterna letar efter marknader att sälja överskottet på.

“En osäkerhet är om Tyskland och Danmark kommer att pumpa in billigt exportkött till Sverige. Eller kommer den stabila efterfrågan på svenskt kött att göra att vi bibehåller de höga priserna?” säger Emma Frödå.

Hon tror ändå att det kommer vara stor efterfrågan på svensk julskinka, även om priserna är höga.

“Historiskt sett har man varit mer mån om att köpa svenskt kött med högre kvalitet till högtider”, säger Emma Frödå till TT.

Läs även: Det här är bästa julskinkan 2020

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.