Europeiska investeringsbanken satsar på Affibody, som är ett svenskt bioteknikbolag. Ett lån på drygt 220 miljoner ska ge mer än 100 nya jobb i sektorn.

ANNONS

Det svenska bioteknikbolaget Affibody får låna 20 miljoner euro, motsvarande drygt 220 miljoner kronor med dagens växlingskurs, av Europeiska investeringsbanken till förmånliga villkor.

Pengarna ska gå till utveckling av nästa generations biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar, enligt ett pressmeddelande.

Bioteknikbolag i Wallenberg-sfären

Investeringen ska stödja Affibodys forsknings- och utvecklingsverksamhet i Europa och förväntas leda till mer än 100 nya jobb i sektorn. EIB förutspår också att investeringen kommer att öka konkurrenskraften i EU:s biotekniksektor.

Bolaget ägs av familjen Wallenbergs investmentbolag Investors portföljbolag för onoterade innehav, Patricia Industries. Bolaget är specialiserat på att utveckla nästa generations biofarmaceutiska produkter.

EU:s bank

Europeiska investeringsbanken är EU:s bank, som ägs av de 27 medlemsländerna tillsammans. EIB finansierar investeringar som bidrar till EU:s politiska mål.

ANNONS
ANNONS

Detta genom att låna pengar på kapitalmarknaden och låna ut dem till förmånliga villkor till projekt som ligger i linje med EU:s mål.

”Att underlätta utvecklingen av innovativa behandlingar för att bekämpa cancer och andra allvarliga sjukdomar är bland de mest värdefulla investeringar som vi kan göra. Detta avtal, som stöds av InvestEU, är ett ytterligare steg för att säkerställa att Europa fortsatt ligger i framkanten av medicinsk forskning och utveckling”, säger Paolo Gentiloni, EU-kommissionär för ekonomi.

Vicepresidenten: Banbrytande forskning

EIB:s lån ges till både stora och små företag och ska bidra till jobb och tillväxt. Lånen kan enligt banken också ofta göra att andra investerare tillkommer.

”Stödet till lovande bioteknikföretag i kliniskt skede är avgörande för att främja konkurrenskraften i Europas hälso- och biovetenskapssektor. Det här projektet är väl i linje med EIB:s investeringsstrategi och vårt mål att stödja mycket innovativa bioteknikföretag som utvecklar banbrytande biovetenskapsprodukter, som har potentialen att förändra och avsevärt förbättra människors liv.”

”Vi är därför glada att stödja Affibodys banbrytande forskning om terapeutiska lösningar för cancer och inflammatoriska sjukdomar och på så sätt hjälpa företaget att utveckla nästa generations biofarmaceutiska produkter”, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros, som har ansvar för Sverige samt områdena hälsa och biovetenskap.

ANNONS
ANNONS

”Kan förbättra och förlänga livet”

Affibody är baserat i Solna, och är ett bioteknikbolag som grundades 1998 av forskare från Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.

”Vi är mycket glada och tacksamma för EIB:s stöd, som kommer att hjälpa till att konkretisera vägen mot de första potentiella marknadsgodkännandena av en ny klass av biologiska läkemedel som kan förbättra och förlänga livet för ett antal patientgrupper”, säger David Bejker, vd för Affibody.

Läs även: Ny revolutionerande metod lyser upp och dödar cancerceller [Dagens PS]