USA: Covid-19 kommer troligen från labb

Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023
Wuhan
Covid-19 kommer antagligen från ett kinesiskt labb enligt amerikanska uppgifter. (Foto: TT)

Nu kommer nya uppgifter från USA som säger att covid-19 med största sannolikhet kommer från en läcka i ett kinesiskt labb. Den hemligstämplade rapporten kommer från det amerikanska energidepartement och har lämnats in till Vita huset och kongressen.

ANNONS
ANNONS

Energidepartementet har tidigare inte varit säkra på sin sak, men har nu ändrat uppfattning skriver WSJ.

Går ihop med FBI

I den nya rapporten går energidepartementet alltså ihop med FBI som säger att pandemin har sitt ursprung i ett kinesiskt labb, där något gick snett.

Medan FBI tidigare sagt att man ser läckan från ett labb med “måttligt förtroende” så har energidepartementet, trots de nya uppgifterna, bedömt scenariot med “lågt förtroende”.

Trots att det har gått över tre år sedan pandemin började skörda offer världen över så fortsätter den amerikanska underrättelsetjänsten att lägga ihop pusselbitarna för att försöka förstå vad det egentligen var som hände med viruset – som hittills har dödat över en miljon amerikaner.

ANNONS
ANNONS

Kina slår bort misstankar om covid-19

Kina har hela tiden slagit bort misstankar att det skulle röra sig som en läcka från ett av sina labb, och har istället sagt att viruset mycket väl kunde komma från andra länder.

Wuhan har en rad labb, varav många tillkom som ett resultat av Sars-epidemin för över 20 år sedan.

Utbrottet på en djurmarknad i Wuhan uppges av en rad forskare nu vara ett exempel på en plats där spridningen tog fart snarare än platsen där den första mänskliga infektionen inträffade.

Läs även: Covidregler mot kinesiska resenärer ”politiska”

Läs även: Kinas u-sväng: Nästan all ekonomisk politik ändrad

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.