Ryska eliten tror inte längre på seger för Putin

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Ryska eliten
Rysslands president Vladimir Putin med metall-oligarken Oleg Deripaska. (Foto: TT)

En ”frusen” konflikt. Det bästa tillgängliga resultatet. Så ser allt fler i den ryska eliten på Putins krig i Ukraina, där den dystra åsikten att en seger inte är möjlig sprider sig.

En uppgiven och dyster stämning sprider sig i Ryssland kring utsikterna för en seger i kriget mot Ukraina, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

De mest optimistiska ser en ”frusen” konflikt med grannlandet som det bästa möjliga resultatet.

Många inom den politiska och ekonomiska eliten uppges vara trötta på kriget och vill att det ska upphöra, samtidigt som de inte tror att Putin kommer att stoppa striderna.
Ingen är beredd att stå upp mot presidenten men tron på hans ledarskap är sänkt, enligt fyra av de anonyma källor Bloomberg hänvisar till.

Hoppas på samtal

Det man sätter sitt hopp till är nu fredsförhandlingar senare i år, med möjligheten att frysa konflikten och att Putin då får möjligheten att hävda en seger genom att en del av det ukrainska territoriet förblir ryskt, menar de.

“Det finns ett läge den ryska eliten frukter. Man är rädd för att bli syndabock för ett meningslöst krig”, säger Kirill Rogov, en före detta rysk regeringsrådgivare som lämnade landet efter invasionen och nu leder Re:Russia, en Wien-baserad tankesmedja.

“Det är verkligen förvånande hur utbredd tron på att Putin inte kan vinna det här kriget är i den ryska eliten.”

ANNONS
ANNONS

Seger – men hur?

Attacker i Ryssland ökar känslan av osäkerhet. Där spelar förra veckans drönaranfall mot Moskva en viktig roll.

Striderna i Belgorod-regionen, som gränsar till Ukraina, utmanar dessutom Putins image som garanten för Rysslands säkerhet.

Putin och hans politiska ledning insisterar på att Ryssland kommer att vinna, även om det inte längre är särskilt klart vad som skulle utgöra seger efter att den ryska armén misslyckades med att ta Kiev tidigt i kriget.

Utmanas inte

Det finns inga tecken på någon utmaning för hans ledarskap från hans krets. De flesta i eliten håller huvudet nere och fortsätter med sitt arbete, övertygade om att de inte kan påverka händelser, enligt fyra av de källor Bloomberg hänvisar till.

Putin visar inga tecken på att vilja avsluta kriget, konstaterar de.

ANNONS

Statliga medier förklarar bort upprepade motgångar genom att pumpa ut budskapet att Ryssland utkämpar ett proxykrig i Ukraina mot USA och dess allierade i Nato, trots att det var Putin som initierade den oprovocerade invasionen i februari 2022.

Isolerade i åratal

Utan något slut på kriget i sikte vet ryska politiker och företagare att de står inför år av internationell isolering och ett fördjupat beroende av Kreml när Putin pressar företag att stödja krigsansträngningen.

De och deras familjer har drabbats av frysta tillgångar och reseförbud under amerikanska och europeiska påföljder som också har gjort Rysslands ekonomi till en av världens mest utsatta, en situation son raderar decennier av global integration för Ryssland.

“Tjänstemän har anpassat sig till situationen men ingen ser något ljus i slutet av tunneln – de är pessimistiska om framtiden”, säger Alexandra Prokopenko, en före detta rysk journalist och centralbanksrådgivare som nu är en utländsk forskare vid Berlin-baserade Carnegie Russia Eurasia Center.

“Det bästa de hoppas på är att Ryssland kommer att förlora utan förnedring.”

Läs även: Ryska elitens lyxliv – hon reser fritt genom Europa  

Läs även: Rikast i Ryssland – hela listan inklusive oligarker

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS