Dagens PS

Ödesbeslut: Ukrainas öde hänger på en skör tråd

Ukrainas
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville inte prata med USA:s senatorer – landet håller andan inför kongressens budgetbeslut. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Dödläge både på fronten och i amerikanska kongressen – Zelenskyj ställde in möte med senatorer i sista minuten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställde oväntat in en briefing på tisdagen med amerikanska senatorer – på grund av meningsskiljaktigheter gällande ytterligare finansiering till kriget mot Ryssland, rapporterar BBC.

De amerikanska pengarna är nämligen snart slut och politisk oenighet i USA har förhindrat godkännande av ytterligare bistånd till Ukraina, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak har också varnat för att landet kommer att förlora kriget mot Ryssland utan ytterligare militärt stöd från USA.

Läs mer: Tunga förluster fortsätter bromsa ryssarna – Dagens PS

Kräver tydlig strategi

Konflikten verkar ha nått ett praktiskt dödläge på frontlinjerna. Ukrainas motoffensiv i söder har avtagit – bland annat på grund av dödläget i amerikanska kongressen.

Styrkorna i Kiev kämpar också med att behålla sin position på östra sidan av floden Dnipro. Utan pengar hänger framtida operationer för att återta förlorat territorium nu väldigt löst.

Representanthusets talman Mike Johnson avfärdar dock tanken på ytterligare tiotals miljarder dollar i bistånd.

ANNONS

“Bidenadministrationen har misslyckats med att substantiellt adressera den legitima oron över brist på tydlig strategi i Ukraina, en väg till att lösa konflikten, eller en plan för att tillräckligt säkerställa ansvarsfullhet för stöd som tillhandahålls av amerikanska skattebetalare,” skriver han i sociala medier.

Läs mer: EU:s budgetgnabb hotar stödet till Ukraina – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Lägger fram förslag

Sedan krigets början i februari 2022 har USA:s kongress godkänt över 110 miljarder dollar i militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina. De flesta av pengarna har redan fördelats.

Senatens majoritetsledare Chuck Schumer kommer lägga fram ett förslag om militärt stöd för omröstning i kammaren i veckan.

Det är dock oklart om det kommer få tillräckligt med stöd från republikanerna som kräver en budgetöverenskommelse gällande invandringsåtgärder i USA.

Läs mer: Ukraina: Nästa steg i kriget är fler elektroniska störningar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS