Dagens PS

Ukraina: Nästa steg i kriget är fler elektroniska störningar

Ukraina
Om Ukraina ska lyckas med sin motoffensiv behövs ytterligare satsningar på elektronisk krigföring. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Kriget i Ukraina har redan gått in i en ny fas där det handlar allt mer om elektronisk krigföring från båda sidorna i konflikten. Det kan samtidigt visa en bild hur framtida krig kommer utövas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elektronisk krigföring eller telekrigföring handlar om upptäcka eller störa elektromagnetiska signaler, vanligtvis radar eller kommunikationssignaler.

Ukraina vill använda mer elektronisk krigföring

Allt eftersom vintern drar in med stormsteg över Ukraina så ökar pressen från ryskt håll. Ryssland använder redan som bekant elektronisk krigföring på slagfältet och det vill även Ukraina kunna göra – i allt större utsträckning. Landet är beroende av att pengarna fortsätter att strömma in i krigskassan, oavsett vem som styr länderna i väst, och därför förbereder nu EU en plan som ska ge Ukraina varaktiga säkerhetsåtaganden som långsiktigt militärt stöd och trupputbildning.

I kriget använder båda sidorna elektroniska störsändare som gör att GPS:er störs, vilket gör att raketer missar sina mål.

ANNONS

Senaste nytt

Trögt för motoffensiv

Det har gått trögt för Ukrainas våroffensiv, och även om vissa framsteg har gjorts, så är det långt ifrån vad landet hade hoppats på. Samtidigt bygger Ryssland upp sitt försvar och satsar stora summor på sin elektroniska krigföring där landet ser ut att vilja sätta in en ordentlig stöt i vinter.

Därför måste Ukraina hänga med i de snabba svängarna och anpassa sig till det nya slags kriget. Problemet är att många av de nya moderna vapnen som strömmar in i Ukraina från väst styrs av satelliter och GPS:er och är därmed lätta att störa från ryskt håll. Vapnen från Sovjet-eran som används av båda sidorna påverkas inte av störningar.

Det kan vidare bli ett problem om marknaden översvämmas med den nya tekniken eftersom tekniken då kan störa den egna sidans drönare, till exempel. Samtidigt är tekniken här för att stanna anser experterna, berättar CNN.

ANNONS

“Det som utspelar sig i Ukraina är en inblick i hur modern krigföring ser ut idag”, säger Kari Bingen på tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Läs även:

Ukraina: Ryssland har samlat på sig en massa vapen – Dagens PS

Ukrainas armé lika stark som Ryssland: “Räcker inte” – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS