Dagens PS

Då stryper USA stödet till Ukraina

mike johnson
Nye talmannen Mike Johnson, en centralfigur i det republikanska motståndet mot fortsatt massivt stöd till Ukraina. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

USA:s finansiering av stöd till Ukraina börjar rinna ut. Politikerna är dessutom oeniga om hur de amerikanska insatserna ska se ut framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fakta i målet är att USA:s beslutade finansiering av stöd till Ukraina tar slut när 2023 tar slut.

Politisk oenighet har hittills gjort att man inte kunnat godkänna ytterligare bistånd.

I ett brev till kongressens ledare skrev Shalanda Young, Vita husets budgetchef, i måndags att behovet av ett snabbt beslut är akut.

”Slut på resurser”

”Utan kongressåtgärder kommer vi i slutet av året att ha slut på resurser för att skaffa mer vapen och utrustning till Ukraina och för att tillhandahålla utrustning från amerikanska militära lager”, är Youngs sammanfattning av läget.

”Det finns ingen magisk kista tillgänglig för att möta detta ögonblick. Vi har slut på pengar och tiden är nästan ute”, understryker budgetchefen.

ANNONS

Senaste nytt

Hamnat i dödläge

President Joe Biden har begärt 106 miljarder dollar i medel för de viktigaste utrikespolitiska områdena.

ANNONS

Det handlar då framförallt om Ukraina, Israel och Indo-Stillahavs-området.

Begäran har hamnat i ett dödläge som tillspetsas av ett hela tiden ökade republikanskt motstånd mot att hjälpa Ukraina mot Ryssland.

Stängd gräns ska betala

I senaten arbetas det med en sorts kompromiss som innebär en överenskommelse om stöd till Ukraina samtidigt som man tar till nya immigrations- och asylförfaranden för att minska antalet papperslösa som anländer till USA, skriver Financial Times.

De samtalen verkar dock vackla i takt med att republikanerna skärper sina krav kring immigration så att demokraterna inte kan stödja dem.

Bland republikanernas förslag finns fångläger vid amerikanska militärbaser och förlängd internering för barn, enligt en källa till FT.

Talmannen skeptisk

Representanthusets nye talman Mike Johnson är skeptisk till finansieringen av stöd till Ukraina.

ANNONS

Även han vill koppla det till en ökad finansiering av gränssäkerheten mellan USA och Mexiko.

Shalanda Young varnar i sitt brev för att ett minskat flöde av amerikanska vapen och utrustning skulle ”inte bara riskera de vinster som Ukraina har gjort, utan öka sannolikheten för ryska militära segrar”.

”Redan minskat”

”Redan har vår hjälp blivit mindre och leveranserna av hjälpmedel mer begränsade…medan våra allierade runt om i världen ökat sina”, konstaterar Young, som också påpekar att Ukraina behöver ekonomiskt stöd.

“Om Ukrainas ekonomi kollapsar kommer de inte att kunna fortsätta kämpa”, skriver Vita huset budgetchef.

”Putin förstår detta väl, vilket är anledningen till att Ryssland försöker förstöra Ukrainas ekonomi genom attacker mot sådant som spannmålsexport och energiinfrastruktur”.

Läs även:

Problem för USA om Ukrainas offensiv bleknar – Dagens PS

ANNONS

USA skickar granater med utarmat uran till Ukraina – Dagens PS

Amerikanerna sviktar i stödet för Ukraina – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS