Dagens PS

Ukrainas armé lika stark som Ryssland: "Räcker inte"

Ryssland
Ukrainska soldater bryter upp från ett läger. En bil i brand efter ett ryskt angrepp. Foto: AP via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 03 nov. 2023

Ukrainas högste befälhavare, general Valeryj Zaluznyj, tror att kriget mot Ryssland kan ta åratal av blodspillan innan det avgörs, likt första världskrigets skyttegravskrig där tusentals dog till ingen nytta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ukrainska armén har fått ekonomiskt och militärt stöd för oräknerliga miljarder dollar från västländerna för att slå tillbaka den ryska invasionen. Och även om Ryssland långsamt pressats tillbaka under Ukrainas sommaroffensiv så är det troligaste att försvarslinjen kommer skära genom Ukraina på ungefär samma plats som nu om ett år, om inte något drastiskt ändras i styrkeförhållandena.

MISSA INTE: Bakvänt: Usla jobbsiffrorna goda nyheter för alla med bolån – Dagens PS

Ryssland: Den arga björnen

Ryssland underskattade både sin egen styrka och sitt stöd i Ukraina – både bland folket och i statsapparaten. Istället har det ukrainska motståndet kunnat liknas med Finlands motstånd mot Sovjetunionens invasioner på 40-talet: David mot Goliat, ett patriotiskt krig för ett fredligt och militärt underlägset land.

ANNONS

Senaste nytt

Västerländska vapen

Men med hjälp av västerländska vapen och ammunition, samt en ordentlig ekonomisk nödhjälp, har man kunnat hålla sig på fötter och under sommarens motoffensiv har Ukraina gjort flera viktiga segrar mot den ryska invasionsarmén.

Problemet är att det inte räcker eftersom Ryssland kan ersätta de stupade och sårade soldaterna, bygga nya stridsvagnar och flygplan samt gräva ner miljoner nya minor när kälen går ur marken i vår. Kriget är inte vunnet, de värsta striderna för Ukraina kan ännu så länge ligga framför oss.

Generalen har ordet

ANNONS

Det var några av slutsatserna i det som Ukrainas militära befälhavare general Valeryj Zaluznyj delgav i en intervju i veckan med brittiska The Economist.

“Precis som under första världskriget har vi nått en teknologisk nivå som försätter oss i ett dödläge”, säger Zaluznyj till tidningen.

Det går stick i stäv med många västerländska förhoppningar om Ukrainas motoffensiv som skulle kunnat tvingat den ryska björnen på knä.

“Det kommer troligen inget djupt och vackert genombrott”, säger han om Ukrainas möjligheter att avsluta kriget i närtid.

Läs mer om Ryssland och kriget:

EU-planen som provocerar Ryssland – Dagens PS

Fortum kräver mångmiljardbelopp av Ryssland – Dagens PS

Ryska tillgångar frysta: “Förlamar deras krigsmaskin” – Dagens PS

ANNONS

Ryska tillgångar frysta: “Förlamar deras krigsmaskin” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS