Ukraina förkastar ultimatum från Lavrov

Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022
Lavrov
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. (Foto: TT)

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kräver att Ukraina ger upp ryskkontrollerade territorier i landet – ett ultimatum som förkastas helt.

ANNONS
ANNONS

Både Kiev och Ukrainas allierade i väst avfärdar de villkor som Rysslands utrikesminister nu presenterat, en dag efter den ryske presidenten Putins erbjudande om samtal, berättar Reuters.

Enligt Rysslands ultimatum måste Ukraina ge upp de territorier som är under rysk kontroll i Ukraina.

Lavrov kräver att det måste till en “demilitarisering och denazifiering av de territorier som kontrolleras av regimen” samt en “eliminering av hot mot Rysslands säkerhet”.

Lavrov: “Uppfyll kraven för ert eget bästa”

“Poängen är enkel: Uppfyll kraven för ert eget bästa. Annars kommer frågan att avgöras av den ryska armén”, hotar Lavrov.

Rysslands invasion och kriget i Ukraina är inne på sin elfte månad.

För Ryssland som hade räknat med en snabb “specialoperation” har nederlagen i konflikten avlöst varandra.

Den senaste förlusten skedde under julhelgen när en drönare som tros komma från Ukraina trängde igenom Rysslands luftförsvar och orsakade en dödlig explosion vid huvudbasen för dess strategiska bombplan.

Ukrainas högsta militära kommando sade på måndagen att ryska styrkor genomfört 19 attacker under det senaste dygnet i området.

Rysslands försvarsdepartement hävdar att man flyttat fram sina positioner i regionen och att dess missiltrupper och artilleri hade träffat 63 ukrainska enheter föregående dag.

I sitt nattliga videomeddelande på måndagen kallade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj situationen längs frontlinjen i Donbas för “svår och smärtsam”, rapporterar Reuters.

Läs även: Plötsligt tog Putin ordet “krig” i sin mun –

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.