Rysslands president Vladimir Putin väcker uppståndelse genom att för första gången kalla konflikten i Ukraina för krig. Åtala Putin, kräver kritiker.

ANNONS

På torsdagen sade Putin till journalister i Moskva att Rysslands mål i Ukraina är att ”avsluta detta krig”, berättar bland andra amerikanska CNN.

Putin har aldrig tidigare offentligt sagt att striderna i Ukraina är ett krig utan benämnt den ryska invasionen som en ”speciell militär operation”.

Fängelse hotar ryssar som kallar striderna för krig

I Ryssland är det olagligt att yppa ordet krig enligt en ny censurlag som förbjuder ”falsk” information. Straffet kan bli upp till 15 års fängelse för den som gör sig skyldig till ”brottet”.

Men nu har Putin själv sagt att det är ett krig, vilket får hans kritiker att reagera starkt.

En av dem, Nikita Yuferev, kommunal lagstiftare från St Petersburg som flytt Ryssland, uppmanar nu på Twitter ryska myndigheter att åtala Putin för att ”sprida falsk information om armén”, berättar CNN.

”Flera tusen människor har redan dömts för sådana ord om kriget”, twittrar Nikita Yuferev.

Enligt en amerikansk tjänsteman slant Putin sannolikt med tungan och att han inte avsiktligt använde begreppet krig.

ANNONS
ANNONS

Den ryske presidentens ordval ska nu analyseras närmare i USA och se vad reaktionen blir i det ryska högkvarteret Kreml.

”Tusentals har dödats, hela byar utplånats och miljarder dollar i infrastruktur förstörts sedan Putins invasion av Ukraina inleddes den 24 februari”, konstaterar CNN.

Läs även: Putin: Ingen gräns för pengar till armén [Dagens PS]