Dagens PS

Tyskland diskuterar försäljning av stridsflygplan till Saudiarabien

Tyskland diskuterar åter om förbudet att sälja stridsflygplanet Eurofighter Typhoon till Saudiarabien ska hävas
Tyskland diskuterar åter om förbudet att sälja stridsflygplanet Eurofighter Typhoon till Saudiarabien ska hävas. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Konflikten mellan Israel och Hamas har fått flera tyska ministrar att ompröva landets förbindelser med Saudiarabien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tyska debatten om att sälja stridsflygplan till Saudiarabien återupptas nu på grund av konflikten i Mellanöstern, det rapporterar Financial Times.

Eurofighter Typhoon

Tysklands koalitionsregering har återupptagit debatten om förbudet mot försäljning av stridsflygplanet Eurofighter Typhoon till Saudiarabien ska hävas.

Sedan 2018 har Tyskland lagt in ett veto mot export av jetplanen då Saudiarabien förbjöds att importera planen på grund av sin roll i kriget i Jemen och mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Eurofighter Typhoon byggs av ett konsortium i Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien. Vart och ett av dessa länder kan lägga in sitt veto mot export av planen till andra nationer. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Har historiska band

Storbritannien har sålt 72 jetplan till Saudiarabien och har i flera år velat sälja fler då länderna har historiska band.

Enligt personer som är bekanta med diskussioner vid fyra olika ministerier i Berlin, har den tyska regeringen börjat tänka om.

Förbud mot försäljning av vapen till Saudiarabien är en del i den tyska regeringens koalitionsavtal och ligger till grund för regeringsbildningen.

Det tyska miljöpartiet, De gröna, är starkt emot att häva förbudet om försäljning av planen till Saudiarabien.

Debatten är inte ny

Det tyska federala säkerhetsrådet skulle behöva godkänna ett beslut att sälja och där innehar De gröna två av sju platser.

ANNONS

I Tyskland är den här debatten inte ny, men fram till nu har den politiska kalkylen bakom en förändring av beslutet varit ogynnsam.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och försvarsminister Boris Pistorius stödjer nu allt mer en förändring av politiken för militär försäljning till Saudiarabien.

Även ministrar från det tredje koalitionspartiet, Fridemokraterna, vill ta till vara konflikten i Mellanöstern för att återuppta diskussionerna om försäljningsförbudet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Källor: Paus nära i Israel-Hamas-konflikten Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS