Dagens PS

Källor: Paus nära i Israel-Hamas-konflikten

Israel
USA försöker få till stånd ett fem dagar eldupphör i Gaza mellan Israel och Hamas. Avtalet är villkorat av att Hamas befriar åtminstone delar av gisslan i omgångar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 nov. 2023Publicerad: 19 nov. 2023

Ett fem dagar långt eldupphör kan bli resultatet av USA:s förhandlingar mellan Israel och Hamas, enligt anonyma källor till The Washington Post.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I utbyte mot att terrorstämplade Hamas släpper ett dussintals kvinnor och barn som gisslan kan det enliggt uppgift bli en överenskommelse om fem dagars uppehåll i striderna, enligt källor till tidningen.

Frisläppandet av gisslan kan påbörjas de närmaste dagarna, om inget kommer i vägen för det i sista minuten.

Uppgifter: Så många kan befrias ur gisslan

Det talas om ett första frisläppande av 50 människor ur gisslan som Hamas tog i samband med sin blodiga attack på israeler i början den 7 oktober, och att fler kan släppas ur gisslan i mindre omgångar var 24:e timme.

Enligt uppgift håller Hamas 239 personer som gisslan, sannolikt i Gaza.

Om planen och avtalet som USA nu försöker förhandla fram går i lås ska den fem dagar långa vapenvilan mellan Israel och Hamas flygövervakas.

Bland annat syftar pausen i konflikten att öka mängden av humanitärt bistånd, inklusive bränsle, i det belägrade Gaza från Egypten, uppger Washington Post.

“Vi har gjort vissa framsteg nyligen och har arbetat hårt för att främja detta, men det är fortfarande en instabil situation”, säger en tjänsteman i Bidenadministrationen, på villkor om anonymitet, till tidningen.

ANNONS

Hård press på Israels premiärminister

Adrienne Watson, talesperson för det nationella säkerhetsrådet i USA, har i ett inlägg på X, tidigare Twitter, deklarerat efter artikelns publicering att något avtal om eldupphör i Gaza ännu inte är klart men att arbetet för en paus i striderna fortsätter.

Israel kan få svårt att acceptera ett avtal, framgår det, och högljudda röster uppmanar Benjamin Netanyahu att inte köpslå med terroristgruppen Hamas om gisslan.

Officiellt har Israels premiärminister också gjort klart att striderna fortsätter i Gaza i jakten på Hamas-terroristerna.

Läs även: WHO: Sjukhus i Gaza fungerar inte längre Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS