Många Trump-anhängare ser ut att sluta upp bakom expresidenten efter att åtalet mot honom blev klart tidigare i veckan. Nu varnar kritiker för att delar av allmänheten kan tappa förtroendet för det amerikanska rättssystemet och se det som korrupt.

ANNONS

Veckans löpsedlar har till stort bestått av Donald Trump som har ett 30-tal åtalspunkter riktade mot sig.

Rättssystemet korrupt

När han på tisdagen ska infinna sig i rätten på Manhattan är det i nuläget ingen som vet hur många Trump-anhängare som kommer ansluta sig. Vad kritiker varnar för, och som kan få mer långgående effekter, är dock att människor tappar förtroendet för rättssystemet som de anser vara korrupt, skriver Reuters.

Åtalspunkterna rör dokumentförfalskning och så kallade ”hush money” till porrstjärnan Stormy Daniels, där Trump hittills har nekat till anklagelserna.

Kritik från Republikanerna

Kritiken har haglat tätt från republikanskt håll sedan åtalet blev känt, bland annat från senatorn Ted Cruz som menar att Demokraterna använder lagsystemet till att förfölja sina politiska motståndare.

”Diktaturer fungerar på det sättet – USA ska vara annorlunda”, uppger han via Twitter.

Även Manhattans distriktsåklagare och demokraten  Alvin Bragg som står bakom åtalet mot Trump har fått utstå mycket kritik från republikanskt håll. Många Trump-anhängare anklagar Bragg för att starta en politisk kampanj som ska se till att Trump inte blir omvald i Vita huset 2024.

Republikanerna har på egen hand startat en utredning som går igenom alla de dokument och vittnesmål som Bragg har samlat ihop i målet, som de kallar ”ett aldrig tidigare skådat missbruk av en åklagarmyndighet”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Donald Trump åtalas – historisk händelse [Dagens PS]

Läs även: Donald Trump hotar med ”död och förstörelse” [Dagens PS]