Donald Trump åtalades på torsdagen för att ha betalat en porrstjärna ”hush money” för att inte avslöja deras relation inför presidentvalet 2016. Det markerar samtidigt första gången i amerikansk historia som en före detta president har åtalats för brott.

ANNONS

Donald Trump nekar till brott och kallar det hela en ”häxjakt” och ett sätt att hålla honom utanför kommande presidentval i USA nästa år.

Trump betalade ”hush money”

Åtalet som nu är officiellt gället att Trump ska ha betalat ut så kallade ”hush money” på 130 000 dollar till porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, inför valet 2016 för att få henne ett hålla tyst om relationen med Trump, skriver WSJ.

Det blir Manhattan-åklagaren Alvin Bragg som håller i åtalet där Trump kommer behöva infinna sig i New York när fallet ska upp i domstol.

Trump skyller det hela på Demokraterna som har ”gjort det otänkbara – att åtala en helt oskyldig person i en handling av uppenbar valinblandning”.

Samtidigt gör sig hans advokater redo för strid.

”Han har inte begått något brott. Vi kommer kraftfullt att bekämpa detta politiska åtal i domstolen”, uppger advokaterna Susan Necheles och Joe Tacopina i ett gemensamt uttalande.

Historiskt åtal

Åtalet blir historiskt genom att det är det första i USA då en expresident åtalas för brott och ställs inför rätta.

ANNONS
ANNONS

Nu återstår att se vad som händer med Trump inom politiken. Han har fortfarande en stor skara trogna anhängare som tycker att expresidenten behandlas orättvist. Samtidigt visar undersökningar att han tappar sin betydelse hos många republikaner, och det senaste kaoset kan medföra att de söker sig till andra kandidater.

Läs även: Rapport: Trump skyldig till fyra brott [Dagens PS]

Läs även: Donald Trump hånas för satsning på superhjälte-NFT [Dagens PS]