Sverige kallar upp Israels ambassadör med anledning av situationen i Gaza. Regeringen lyfter behovet av gemensamma åtgärder inom EU.
Sverige kallar upp Israels ambassadör – vill se åtgärder från EU


Mest läst i kategorin
Regeringen trappar upp den diplomatiska kritiken mot Israel. Statsminister Ulf Kristersson bekräftar att den israeliska ambassadören i Stockholm nu kallas upp – samtidigt som han nu vill se åtgärder från EU.
Enligt Kristersson är det dags för unionen att överväga både sanktionsåtgärder och listningar av extremistiska bosättare och ministrar.
“Den svenska kabinettssekreteraren kommer kalla upp den israeliska ambassadören i Sverige”, säger statsministern till enligt SVT.
Missa inte: Därför sjunker din fond – trots börslyft och dollarfall. Dagens PS
Skärpt ton mot Israel
Enligt Kristersson är Sverige särskilt kritiskt till att Israel fortsatt hindrar nödhjälp från att nå civilbefolkningen i Gaza.
“Vi har varit otroligt tydliga med det, själva och tillsammans med många andra europeiska länder. Det trycket ökar nu, utan tvekan. Och på väldigt goda grunder. Det måste vi fortsätta att driva, och vi gör allt vi kan för att kanalisera pengar till andra organisationer som kan komma igenom”, säger han enligt SvD.
Samtidigt betonar Kristersson att Sveriges enskilda inflytande i konflikten är begränsat, och att påverkan framför allt sker genom EU.

Kristersson vill se över EU-avtal
Kristersson menar att EU bör se över associationsavtalet med Israel – ett samarbetsavtal som omfattar handel och innehåller skrivningar om mänskliga rättigheter.
“Till exempel se över associationsavtalet mellan Europa och Israel. Det kräver enighet, och där är vi inte ännu. Men vi är många som arbetar i den riktningen”, säger han.
Enligt Kristersson har den israeliska regeringens agerande lett till att fler EU-länder nu enas kring kraven på Israel.
Missa inte: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kritiken har vuxit länge i Sverige
Regeringens nya markering kommer efter flera veckor av växande kritik. Sedan den 2 mars har Israel blockerat all humanitär hjälp till Gaza, enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP). Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har över 51 000 människor dödats sedan kriget inleddes, och FN uppger att en majoritet av de döda är kvinnor och barn.

Flera svenska oppositionspolitiker har under våren uppmanat regeringen att agera kraftfullare. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson sa till Dagens Nyheter:
“Israels regering begår krigsbrott. Jag tycker det är en stor skam att det internationella samfundet låter detta pågå. I historiens ljus kommer det som sker att framstå som ett av de värsta brotten mot mänskligheten under hela efterkrigstiden”.
Han är också kritisk till Sveriges återhållsamma hållning i frågan.
“Sverige har varit ett land som alltid tidigare har vågat stå upp för internationell rätt och folkrätten, och vågat inte bara kritisera när länder bryter mot folkrätten utan faktiskt också vågat agera”.
Johansson vill att Sverige inom EU trycker på för att frysa associationsavtalet med Israel, stoppa import av varor från ockuperad mark och införa sanktioner även mot befälhavare och ansvariga myndighetspersoner.
S-ledaren Magdalena Andersson har i ett Facebookinlägg uppmanat till omedelbar vapenvila och att mat och förnödenheter släpps in i Gaza.
Regeringen har å sin sida betonat att rättsliga bedömningar ska göras av domstolar. Handelsminister Benjamin Dousa har tidigare sagt till DN att svensk handel med Israel ligger fast och att utökade sanktioner inte är aktuella.
Läs även: Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna. Dagens PS
Läs även: Svenska musikundret växer – så mycket tjänar låtskrivarna. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.