Dagens PS

Superjämnt: Staterna som avgör valet i USA

Usa val
Alabamas återvalda senator och väljare i kö i Nevada. Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

I några få delstater avgörs jättelandet USA:s mellanårsval. I Georgia har båda kandidaterna till senaten där 49 procents stöd var och om ingen får majoritet finns risk för omval.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska mellanårsvalet, som väljer kongressen och en stor del av senaten i världens största demokrati, är avslutat. Rösträkningen pågår. Det har Dagens PS rapporterat tidigare.

Det är väldigt jämnt mellan de konservativa Republikanerna, med den röda partifärgen – och de liberalare Demokraterna, med blå partifärg.

Senaten…

Sedan tidigare har det varit hälften av senatorerna som varit på demokraternas sida, och hälften på republikanernas. Då har vicepresidenten utslagsröst, vilket inneburit att Demokraterna fått mycket inflytande. Det har Republikanerna nu velat stoppa. Det är bara 35 av de 100 senatorerna som ska väljas i år. Fokus har därför varit på en handfull delstater i senatorsvalet.

ANNONS

Senaste nytt

… och Kongressen

Kongressens 435 platser fördelas proportionerligt utifrån befolkningsantal i staterna.

Där hade Demokraterna inför valet 220 stolar, Republikanerna 212, och tre av stolarna stod tomma.

Rösträkningen pågår, men republikanerna har förutspåtts gå segrande fram och ta kontrollen.

ANNONS

Både hur det går i senaten och kongressen går att följa mandat för mandat på CNN:s hemsida.

Ingen röd våg i mellanårsvalet

Men det blev ingen “röd våg”, som Republikanerna hoppades på. Trots inflation och ekonomiska problem i USA, som republikanska kandidater i kongressen vill skylla i största möjliga mån på den demokratiske presidenten USA. Och den viktiga delstaten Pennsylvania som tidigare var republikansk bytte faktiskt sympatier, och har sedan imorse valt en demokrat till senator efter att demokraten John Fetterman besegrade sittande republikanen Mehmet Oz.

De flesta delstater har sina platser säkra. New York röstar alltid demokratiskt, Texas är traditionellt ett konservativt styrkefäste.

“Swing states”

Eftersom det är så jämnt mellan partierna avgörs valet av de delstater som ofta byter sympatier – så kallade “swing states”.

De delstater som i år identifierats som swing states är fem till antalet: Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania och Wisconsin.

Georgia avgör Bidens framtid

ANNONS

SVT:s korrespondent kallar läget för “en brutalt jämn kamp“.

Om ingenting oväntat händer blir det Georgia som avgör landets framtid. Det är dött lopp i rösträkningen i nuläget i Georgia med Herschel Walker från republikanerna och hans motståndare Raphael Warnock.

Om ingen av de två kandidaterna lyckas få hälften av rösterna får då delstaten rösta igen den 6 december.

Om Joe Bidens demokrater får majoritet i senaten och kongressen igen kommer det ge honom större handlingsutrymme att genomföra sin politik. Men om republikanerna får majoritet i någon eller båda kamrarna kan det skada presidentens manöverutrymme.

I skrivande stund står det lika i senaten 48-48 med Nevada, Arizona, Georgia och Wisconsin kvar. Republikanerna leder i kongressvalet i skrivande stund med 195 mandat mot 176. Den som får 218 får majoritet.

Läs mer om valet i USA:

Rysare i nattens val

Börsen upp inför USA-val

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS