Dagens PS

Nu avgörs det i USA – ödesval för Biden

Nu avgörs det i USA – ödesval för Biden
Mellanårsvalet i USA avgör om Demokraternas Joe Biden kan genomföra sin politik de kommande åren. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022

Vallokalerna är öppna i USA, och nu ska det avgöras om president Joe Bidens Demokraterna tappar makten över kongressen och senaten till Donald Trumps Republikanska parti.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mellanårsvalet i USA är inlett, vallokalerna är öppna, och det står mycket på spel för den sittande presidenten, Joseph Biden. Om Republikanerna får majoritet i kongressen och senaten blir det omöjligt för presidenten att genomföra den politik han vill.

Helt jämnt i senaten

I dag har Republikanerna 50 sittande senatorer och Demokraterna 48. Det finns två oberoende senatorer – Angus King, Maine och Bernie Sanders, Vermont, och båda samarbetar med Demokraterna. Om en omröstning blir oavgjord har vicepresidenten avgörande röst, så hittills har presidenten fått igenom de förslag han lagt.

Mellanårsvalet gäller 35 av de 100 platserna i USA:s senat, enligt CNN. Av dem styrs i dagsläget 14 av demokrater och 21 av republikaner. Enligt uppgifter från SVT som citerar Cook Political Report ser det ut att bli jämnt, inget parti har ett tydligt övertag inför valet.

Ritat om distrikten i USA

Representanthusets 435 platser fördelas proportionerligt utifrån befolkningsantal i staterna. En folkräkning som genomfördes 2020 har ritat om distrikten, och inneburit förändringar där till exempel Kalifornien förlorat ett distrikt och Montana, som tidigare bara hade ett enda distrikt, har fått ett till.

Där hade Demokraterna inför valet 220 stolar, Republikanerna 212, och tre av stolarna stod tomma.

Övervikt för Republikanerna

ANNONS

När det gäller representanthuset lutar det enligt analytikerna mot en övervikt för Republikanerna, uppger SVT.

Mer än 45 miljoner amerikaner i 47 stater har förtidsröstat i årets mellanårsval, uppger CNN. Förutom val till den lagstiftande församlingen väljs också ett antal guvernörer och statsåklagare i dagens val i USA.

CNN skriver att Goldman Sachs säger till sina klienter att Wall Street troligen inte reagerar nämnvärt om Republikanerna tar kontroll över representanthuset, eftersom det är vad man förväntar sig. Om Demokraterna överraskar och behåller kontrollen över både representanthuset och senaten kan det däremot leda till ett ras på börsen.

Läs även: Wall Street vände upp inför USA-val 

Läs även: Dr Doom målar upp dyster världsbild 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS