Dagens PS

Studie: Så snart kan Europa drabbas av "megatorka"

studie
Värmeböljorna kommer att bli mer extrema redan om bara några år, enligt ny tysk studie. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Hetta och torka som hade varit otänkbar för bara 20 år sedan kommer bli mer sannolika i Europa – redan från 2030, enligt ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie från Tyskland har forskarna gjort över hundra simuleringar för att räkna ut hur mycket vanligare det kommer bli med extrema väderhändelser som torka och värmeböljor på kontinenten.

Redan från 2030 kommer hettan och torkan att nå nivåer som hade varit otänkbara.

Under perioden 2050-2074 finns också en förhöjd risk för extrem värme och torka i Europa som pågår flera år i rad. Även det som kallas för “megatorka”, det vill säga en fem år lång torka, kan bli verklighet här.

Läs mer: Årets klimatmöte: Det tuffaste hittills – Dagens PS

2,25 graders uppvärmning

“En torrperiod kanske man klarar av, men flera år i rad med perioder av utbredd torka och kraftiga värmeböljor kan bli för mycket. Det riskerar att slå hårt mot människors hälsa, jordbruk och skogar bland annat”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT.

Forskare har tidigare trott att den här sortens extremväder skulle börja drabba kontinenten tidigast mot slutet av sekelskiftet.

Redan i dag försämras folkhälsan i världen av klimatförändringarna, vilket Dagens PS har rapporterat om.

ANNONS

Forskarna har i studien utgått från att världen missar Pariavtalets mål med råge – och att vi landar på närmare 2,25 grader vid år 2100. FN har flaggat för att vi kan landa något lägre än det – om världens länder börjar uppfylla sina klimatlöften.

Läs mer: Arkitekten: “Klimatförändringar ett designfel” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS